Megnyitott a Cziráky Margit Rózsakert a fertődi Esterházy-kastélyban

Vasárnap nyitotta meg kapuit az országosan egyedülálló Cziráky Margit Rózsakert a fertődi Esterházy-kastélyban, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A szemet gyönyörködtető, nagy területen elhelyezkedő kertben több tízezer rózsa pompázik ebben az időszakban, köztük számos különleges fajtában is gyönyörködhetnek a látogatók.

A nyitónapon is népszerű volt a Cziráky Margit Rózsakert. Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során alakíttatta ki a rózsakertet.

fotó: Máthé Alexandra
„Jelenleg több mint 8000 tő rózsatő látható, több mint 200 nemesített fajtájú rózsával

– mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

A nyolcezer rózsatő virágzása idején a rózsakert az eszterházai kastélykörnyezet kihagyhatatlan, egyedi látványossága. A korabeli fényképek és leírások alapján néhány éve újjáépített rózsakertben ma nemesített fajták pompáznak a kastély egyébként is meseszép környezetében.

A rózsakerti séták során szakember ismerteti a kert történetét, a legkülönlegesebb fajtákat, amelyek között fellelhető a Crimson Ramblerrózsa is. Ezt a fajtát Cziráky Margit grófnő is megcsodálhatta az eredeti, általa 1908-ban létrehozott rózsakertben.

fotó: Máthé Alexandra

A Cziráky Margit Rózsakert minden nap 10 és 18 óra között látogatható.

Legnépszerűbb cikkek