| 2021. június. 2. | 2 perc olvasás

Megnyitotta kapuit a fertőszéplaki Peisonia Látogatóközpont

Ünnepélyes keretek közt adták át a fertőszéplaki Peisonia Látogatóközpontot. A látogatóközpont a Fertő-táj Ékkövei Projektnek köszönhetően valósult meg. A központ fő attrakciója a világörökségi kiállítás, ahol a gyerekek és felnőttek egyaránt szórakozva ismerhetik meg a csodás Fertő-tájunk egyedi értékeit.


fotó: Griechisch Tamás

A Fertő-táj felfedezését érdemes az újonnan átadott Peisonia Látogatóközpontban kezdeni, amelynek a mintegy 77 millió forintból felújított fertőszéplaki Széchényi-kastély ad otthont. Az interaktív kiállításon a látogatók megismerhetik és megérthetik a vidék egyedi, univerzális értékeit. - Kiemelt célunk az, hogy a Peisonia Látogatóközpontban minél több információval gazdagodjanak az ide látogatók. A turisták tájékozódhatnak a Fertő-part látványosságairól, az épületekről, a természeti értékekről, és a gasztronómiai lehetőségekről – mondta el Ivanics Ferenc, a Fertő-Táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke.


fotó: Griechisch Tamás

Szinte az utolsó pillanatban mentették meg az épületet. 2010-ben született meg az a döntés, hogy az akkorra már életveszélyes, bontásra ítélt állapotban lévő kastélyt felújítsák. - Az elmúlt 11 évben számos kormányzati és település forrásból újult az épület. A mai nap egy nagy mérföldkő, hiszen a kastély kívül-belül megújult. Mindez része annak az élményekre épülő fejlesztésnek a Fertő-parton, ami a mai napon zárul: 6 településen, összesen 400 millió forint értékben valósított meg turisztikai beruházásokat. Úgy gondolom, hogy Sopron és a Fertő-táj az újranyitás után versenyképesen állhat a belföldi és külföldi turistákért folyó harc elé – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Kóbor Attila fertőszéplaki polgármester beszédében elmondta, hogy a község számára hatalmas boldogság, hogy hosszú évek után  felújították a kastélyt, ami a világörökségi helyszínek központjaként, a régi pompájában végre egy nemes funkciót nyert el.


fotó: Griechisch Tamás

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, a Fertő-táj nagy előnye, hogy mind a négy évszakban kiemelkedő élményt tud nyújtani az ide látogató turistáknak. - A Fertő-táj csodálatos természeti és épített örökséggel rendelkezik, mely számtalan színes és kulturális programot kínál az ide látogatóknak – mondta el. - A pandémiás helyzet miatt is kiemelten fontos a belföldi turizmus fellendítése. A fejlesztések erősítik a térség turisztikai vonzerejét és versenyképességét – tette hozzá. 


fotó: Griechisch Tamás

Az megnyitó ünnepségen dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos részletezte a Sopronban és környékén folyamatban lévő felújításokat és a kastély történetét. – Az épület kétszer ekkora volt, mint napjainkban, kastélynak épült, majd az Esterházy család, amikor Esterháza felépült, ezt átalakította magtárrá. Az egykori kastély mindenképp kiemelt műemléke a térségnek – részletezte.

Az eseményen jelen volt a projektben résztvevő Fertőboz, Fertőhomok, Hegykő, Hidegség és Sarród polgármestere is. A megújult Széchenyi-kastélyt az ünnepélyes átadáson Turner Lajos plébános áldotta meg. 

A Fertő-táj ékkövei projektről korábban itt írtunk


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek