Megnyitotta kapuit a látogatók előtt az ortodox zsinagóga a Papréten

A papréti ortodox zsinagóga jelenleg önkormányzati tulajdon, Sopron Megyei Jogú Város folyamatos ráfordításokkal őrzi állapotát, megelőzve a további állagromlást. A soproni népszavazás 100. évfordulójának emlékévében a város támogatásával hetente látogatható lesz az épület.

A nyitás első alkalommal június 19-én, szombaton 14.00 órakor volt  a zsinagógában. A látogatókat képek fogadják a falon Horváth Endre és Szalay Károly fotóművészek, a Soproni Múzeum, valamint az Elfeledett Soproniak Alapítvány jóvoltából. Szeptember 25-ig szombatonként 14 órától 19 óráig látogatható az épület és tekinthetők meg a képek. 

 - A soproni népszavazás 100. évfordulóján meg kell azokról is emlékezni, akik a magyarságuk mellett szavaztak, de már sem ők, sem utódaik közül nem él senki velünk. Több olyan közösség volt, akiket a második világháború tragédiákkal sújtott. A zsinagóga megnyitásával azokra a zsidó hitéleti közösségekre emlékezünk, akik kiálltak az 1921-es népszavazáskor magyarságuk mellett. Az önkormányzat és a zsidó szervezetek támogatásával pár képen keresztül próbáljuk bemutatni az ő emléküket minden szombaton, megfelelve a zsidó vallás előírásainak - részletezte dr. Komornoki László, a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek