Megnyitotta kapuit a megújult Lenck-villa

  2020. október 8. - www.sopronmedia.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és a város tisztségviselőinek jelenlétében nyitották meg a nagyközönség előtt a kormányzati pénzből, a Modern Városok Program keretében felújított Lenck-villát. A „régi-új” épületben korábbi múzeumi funkciók kaptak helyet, emellett pedig egy interaktív néprajzi, kézműipari kiállítóhely is várja a soproniakat, valamint az idelátogató turistákat.

fotó: Griechisch Tamás

A Sopron egyik ékkövének számító, XIX. században épült Lenck-villa a kommunizmus időszakában meglehetősen hányattatott sorsra jutott, mostani megújulásával azonban egy újabb színvonalas múzeummal és közösségi térrel gazdagodott városunk.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere

fotó: Griechisch Tamás

Megnyitóbeszédében Sopron polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Szent Mihály-templom újraszentelése után egy újabb ikonikus soproni épületet adhatnák át a soproni polgároknak. A dr. Farkas Ciprián felidézte, hogy noha 2004-ben, a baloldal regnálása idején is terveket szőttek a villa felújításáról, mindez egy évvel később csak a télikert lebontását eredményezte.

„Örömmel tapasztaljuk, hogy ezek az idők elmúltak. 2010-ben egy új korszak kapujába léptünk. A rombolást az országépítés váltotta fel. Ezt látjuk az élet minden területén. Legyen szó a természeti és épített örökségünk megújulásáról, a gazdaság, a kultúra, a tudomány, az oktatás és az egészségügy területén elért eredményekről, vagy éppen a nemzeti büszkeségünk visszanyeréséről” – jelentette ki Farkas Ciprián.

A polgármester úgy folytatta, hogy városszerte tapasztalhatók a megújulás jelei, és soha nem valósult meg még egyszerre ennyi fejlesztés Sopronban, mint amelynek ma tanúi lehetünk. A Modern Városok Program keretében átadtuk a felújított Szent Mihály-templomot, múzeumként ismét megnyitja kapuit a Lenck-villa, épül a belvárosi múzeumnegyed, az Árpád utcai parkolóház, a Lővér uszoda; és megkezdődnek a munkálatok a Fertő-parton, az év végére pedig az M85-ös gyorsforgalmi út megépítésével végre becsatlakozunk az országos, majd később a nemzetközi autópálya-hálózatba – mondta a polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a munka ezzel még nem ért véget.

„A mai megnyitó alkalmából kívánom, hogy a soproniak és az idelátogatók is örömüket leljék ebben a reneszánszát élő gyönyörű villában, és a Soproni Múzeum által létrehozott igényes és érdekes tárlatban” – zárta beszédét Farkas Ciprián.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője

fotó: Griechisch Tamás

A mai nappal a Lenck-villa Sopron új látványossága és közösségi tere lesz – mondta Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A Modern városok program jó ütemben és megállíthatatlanul halad a városban. A programból már nagyon sok elem megvalósult, de vannak még olyan feladatok, projektek, amelyek még előttünk állnak. Ezzel a mai átadással nemcsak a történelmi belváros megújítási programjának az egyik legfontosabb része született meg, hanem Sopronnak az egyik legnagyobb és legközkedveltebb tere, a Deák tér is növekedett. A villához tartozó mesés park napközben a város polgárait is szolgálja majd. A soproni családok sétálhatnak és nézelődhetnek mindennap a patinás kovácsoltvas kerítésen belül található részen is.

Barcza Attila kiemelt, ezzel az új közművelődési intézménnyel olyan érték keletkezett a Deák tér sarkán, amire nagyon nagy szüksége volt mindannyiunknak. Ezentúl mindenki számára bejárható és meglátható, egyben megtapasztalható az a kulturális érték, ami ma itt életre kelt.

A kultúra egy természetes kötőanyag. Olyan láthatatlan összetartó erő, amely évszázadokon keresztül is képes nemzedékeket összekötni. Olyan kötőszövet, amiből mindig tudunk újat, jót, szépet és erőt meríteni.

A soproni polgárnak pedig ilyen a Lenck-villa, ami régi szépségében megújulva, újra a város közművelődését szolgálja. Újra a város első számú kultúrpalotája lett - mondta Barcza Attila.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

fotó: Griechisch Tamás

Sopron mindig fontos szerepet játszott a nemzet életében – mondta a megnyitón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte, hogy nem csak a jelenre ügyeltek Sopronban, hanem a múltra is, mindig is a magyar műemlékvédelem egyik mintavárosa volt. A hallstatti kultúra települését a föld porából kibontó ásatás az 1880-as években országos érdeklődésre tartott számot. Szenzációnak számított, amikor a város 1975-ben megkapta a Műemlékvédelmi Európa-díj aranyérmét, és 2016. április 18-án, a Műemléki Világnapon az ICOMOS-Díjat. A munka folytatódik, ennek egyik fontos állomása a Lenck-villa átadása.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program célja, hogy beléphessünk a XXI. századba, az egész országban megteremtsük azokat a feltételeket, amelyekkel ezt mindenki számára lehetővé teszik. Ennek fontos része, hogy épített örökségünk is megérkezhessen a XXI. századba. A műemlékek egyszerre beszélnek múltról, és jelentenek örökséget, amelyet méltó módon, üzenetét megértve, értékeit megőrizve hasznosítani szükséges.

Gulyás Gergely szerint fontos, hogy ne romokat akarjunk őrizni, hanem szép környezetben éljünk, amely egyszerre tiszteli a hagyományt és alkalmazkodik a kor elvárásaihoz. "Épített örökségünknek meg kell jeleníteni a jövőbe vetett bizalmat, a reménységet, hogy a falak nem csupán túlélnek minket, hanem hozzátéve a magunkét, mi is értékes örökségül adhatjuk azokat az utánunk jövő nemzedékek számára. A múzeum feladata, hogy a látogató előtt felragyogjon a múlt és beszéljen mindarról, ami fontos volt az életben."

Az ország akkor épület, akkor juthat egyről a kettőre, ha túllépve a szembenálláson meg tudjuk találni a közös munka terepeit, ahol alkotni lehet. Sopron megújulása jó és előremutató példa erre – zárta szavait a miniszter.

fotó: Griechisch Tamás

A Lenck-villa épületét Horvát Imre városplébános szentelte meg, majd Pelikán András a Soproni Evangélikus Egyházközség lelkész igazgatója , valamint dr. Vladár Gábor a Soproni Református Egyházközség lelkipásztora is megáldotta a régi-új épületet. 

 

A kormányzati forrásból, mintegy 2 milliárd forintból megújult 1740 négyzetméteres, 1890-ben neoklasszicista-eklektikus stílusban épült villa a város villaépítészetének egyedülálló darabja, amely az antik építészet klasszikus formajegyeit mutatja. Az egykori Lenck-család tulajdonában álló villa már 1913-tól helyt adott a soproni városi múzeumnak, azonban az 1990-re annyira megromlott az állapota, hogy be kellett zárni a látogatók előtt; a benne elhelyezett gyűjteményt pedig költöztetésre kényszerült. Az épület felújításáról 2018-ban született döntés, a Modern Városok Program keretében a Lenck-villa teljes körű felújításon és korszerűsítésen ment keresztül, beleértve annak kertjét és valamennyi díszítő elemét.

fotó: Griechisch Tamás

Október 9-én vezetett múzeumi sétákra várjuk a látogatókat délelőtt 11 órától, majd 13 és 15 órai kezdettel. A Soproni Múzeum megújult kiállítóhelye hétfő kivételével minden nap 10:00-18:00 -ig látogatható a Deák téren.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...