| 2021. május. 31. | 4 perc olvasás

Átadták a fertődi Esterházy-kastély Rózsaházát

Ma ünnepélyesen adták át fertődi Esterházy-kastély Cziráky Margit Rózsakert igényesen felújított Rózsaházát megszépült környezetével együtt. Az egykori főkertészi lakból kialakított Rózsaház a rózsakert fogadóépülete lesz, ugyanakkor kiállítások, polgári esküvői szertartások, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A Rózsaház avatót követően június 1-jétől a Cziráky Margit Rózsakert is kinyitja kapuit a látogatók előtt.

A Rózsaház kivitelezése és az épület körüli tereprendezési, környezetszépítési munkálatok összesen 106.821.122 forintból valósultak meg, amelyhez a VELUX Alapítványok 1.883.488 dán koronát, azaz 80.286.015 forintot, a Magyar Kormány pedig 26.535.107 forintot biztosított.

A teljes felújítás eredményeképpen a 140 négyzetméteres épület teljes szerkezete megújult: megtörtént a tető- és födémcsere, felújították az épület teljes gépészeti- és elektromos rendszerét is. Renoválták továbbá a komplett homlokzatot, és teljesen megújult a Rózsaház környezete is, a tereprendezés, környezetszépítés során térkövezésre, növényültetésre, füvesítésre és kerítésépítésre került sor. 

A fertődi Esterházy-kastély park- és tájegyüttesébe harmonikusan illeszkedő, ugyanakkor XXI. századi komfortot nyújtó Rózsaház elsődleges funkciója a Cziráky Margit Rózsakertbe érkező vendégek fogadása és kiszolgáló helyiségként való használata. Az épületben dísztermet is kialakítottak, amely a hozzá tartozó előkészítő helyiségekkel kiállítások rendezésére, rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas. Az épület közvetlen környezete kiváló helyszíne szabadtéri rendezvényeknek. A Rózsaházban mozgáskorlátozottak részére is alakítottak ki mosdóblokkot. A kivitelező a Becska és Társai Építőipari Kft. volt.


fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

„Nehéz másfél éven vagyunk túl, a koronavírus mindannyiunk vállára komoly terhet rakott. Azonban minden válság egyben lehetőség is, amivel az Esterházy-örökség élni tudott, hiszen a kastélyban a Magyar Kormány sokmilliárdos fejlesztése van folyamatban. Emellett is minden olyan élményelem fontos, amely térségünk turisztikai vonzerejét erősíti.  A XXI. századi igényeket kielégítő, megújult Rózsaház és környezete ezek közé tartozik. A járvány ideje alatt az Eszterháza Központ örökséghelyszínein folyamatos volt a munka a fejlesztések területén is, ami gazdaság sikeres újraindítását is segíti – hangsúlyozta köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
fotó:Griechisch Tamás

„Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy az Esterházy név hallatán mindenkinek a fertődi kastély jusson eszébe. Most a Rózsakert kapta meg méltó, XXI. századi igényeket kielégítő, a környezetbe illeszkedő fogadóterét, amely rendezvényhelyszínként is kiváló” – mondta köszöntőjében Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki megköszönte a VELUX Alapítványoknak és a Magyar Kormánynak a támogatást és mindazok közreműködését, akiknek munkája eredményeképpen megvalósulhatott a fejlesztés, amely ezúttal is azt üzeni: Eszterháza a csodák kimeríthetetlen forrása!

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Központ ügyvezetője
Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Központ ügyvezetője
fotó:Griechisch Tamás

A Rózsaházat Bencsik Gergely, a VELUX Magyarország Kft. termelési igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte: „Alapítványaink olyan nemzetközi szervezetek, melyek évtizedek óta támogatnak a helyi közösségek számára fontos ügyeket. A Rózsaház és környezete a gyönyörű kastélyegyüttessel egy ilyen eleme a közös értékeinknek. Rámutatott: A jövőben is készek együttműködni az értékmegőrzésben az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.-vel.”

A Rózsaházat és megújult környezetét Turner Lajos címzetes kanonok, a fertődi Szent András templom plébánosa áldotta meg, amelyet követően Barcza Attila, Egresitsné Firtl Katalin és Bencsik Gergely szalagátvágással nyitotta meg a Rózsaházat.

A Rózsaház átadón jelen volt XIII. Galántai Esterházy Antal herceg feleségével, Esterházy Svetlana hercegnével.


fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

Történeti áttekintés:

A fertődi Esterházy-kastély egykori főkertészi lakját tudományos dokumentációk alapján 1906-ban építették át Hulesch Károly hercegi főkertész részére.

Az épület a kastély 18. századi konyhakertjének északi határvonalán épült fel, a barokk nagy parter nyugati oldalán. Miután Esterházy „Fényes” Miklós unokája, II. Miklós herceg elköltöztette az udvartartást, a parkot tájkertté alakítva még fenntartották, 1862-ben azonban az utolsó eszterházai kertész is elkerült innen. Az Esterházy-hitbizomány zárgondnokság alá került, a kertet is elhanyagolták.

A kastély és parkja történetében fordulatot hozott az, amikor Esterházy IV. Miklós feleségével, Cziráky Margittal újból életre keltette Eszterházát. A kert helyreállítása 1902-től kezdődött el, amelynek eredményeként újra szolgált főkertész Eszterházán. Az ő lakhatásának megoldására a rózsakert északnyugati sarkában lévő kutyaházakat használták fel. Az épület a 20. században több átalakításon átesett, így az eredeti „U” helyett ma „L” alakú az alaprajza. Állapota az elmúlt évtizedek alatt leromlott, ezért jelentős felújítási munkálatok voltak szükségesek a megmentéséhez.

Legnépszerűbb cikkek