| 2021. január. 13. | 1 perc olvasás

Minimális a torlódás a határokon

Az elmúlt napokban többször is hosszú, tömött sorok álltak a határátkelőknél. Az Ausztriában munkát vállalóknak akár több órát is várakozniuk kellett, de a tapasztalatok szerint mára már minimálisra csökkent a torlódás.

A reggeli 5 és 7 óra közötti csúcsidőszakban is könnyű átjutásról számoltak be az Ausztriában dolgozó magyarok szerdán. Mind a Sopron- Klingenbach határátkelőnél, mind Sopronkőhidánál 10-15 perces várakozás volt a jellemző.
A tapasztalatok szerint továbbra is ellenőrzik a munkáltatói igazolásokat, személyi iratokat, de jóval egyszerűbb az átjutás, mint az előző napokban, ahol 2-3 órás várakozás is jellemző volt.
Feltehetően a torlódást az okozta, hogy a Balkánról visszatérő vendégmunkások jelentős része az elmúlt hétvégén érkezett meg Ausztriába, illetve utaztak tovább Skandináviába, Német- és Franciaországba, így a határátkelőkön már hétvégén, de az elmúlt két napban is megnőtt a forgalom. A teljes zárlat továbbra is tart az országban, így csak a munkáltatói igazolással rendelkezők mehetnek át a határon karanténkötelezettség nélkül. A hónap közepétől online regisztráció kell az Ausztriába való beutazás előtt. Péntektől nem csak külföldieknek, hanem osztrák állampolgároknak is kötelező lesz az online regisztráció az országba történő beutazás előtt.
A magyar ingázók és a halaszthatatlan családi ügyben (temetés, orvosi időpont) kiutazók mentesülnek a rendelkezés alól. Ugyancsak nem vonatkozik az intézkedés az Ausztrián átutazókra.

Emellett egy oltási kampány is kezdetét vette a határ túloldalán. 

 

 

 

borítóképünk: Sopronmédia archív

Legnépszerűbb cikkek