| 2020. június. 18. | 1 perc olvasás

Megszűnt a veszélyhelyzet, eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat azonban marad

Megszűnt a veszélyhelyzet járványügyi készültség, de több fontos kérdésben döntött a kormány – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a kormányinfón csütörtökön. A mai nappal eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai azonban maradnak. A kormány a járványügyi készültség miatti teendőkről, és a védelmi intézkedésekről is döntött.

A rendkívüli jogrend tette lehetővé az azonnali és hatékony cselekvést - mondta a tárcavezető, hangsúlyozva: a védekezés azért lehetett sikeres, mert nemzeti egység jött létre.  Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és három havonta vizsgálják felül.

A mai nappal eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai maradnak - jelentette be Gulyás Gergely. A tárcavezető kiemelte: úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így.

Arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság azt javasolta - és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között. Ugyanakkor míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét - közölte.
Hozzátette: Magyarország képes megvédeni a határait.

A gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hangsúlyozta: ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás. A gazdasági növekedés vonatkozásában eltérőek az előrejelzések, a kormány a Pénzügyminisztérium által jelzett 3 százalékos recesszióval számol - mutatott rá. Hozzátette: mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

Legnépszerűbb cikkek