Megtörtént a Darazsak kampuszának ünnepélyes alapkőletétele

Közel 4000 négyzetméteres területen építik meg Sopronban a Darazsak Sportakadémia kampuszát, amelynek alapkövét szombaton délután helyezték el. A jövendőbeli létesítmény célkitűzése, hogy hozzájáruljon az ifjú női kosárlabdázók sokrétű fejlődéséhez, az államilag elismert Sportakadémia céljainak megvalósításához.

Az épületegyüttes Sopron belvárosában, a Papréten található műemléképület értékvédő rekonstrukciójával, valamint új épületszárnyak felépítésével valósul meg.

A kampuszban egyebek mellett helyet kap egy 60 fős kollégium 2-3 ágyas elhelyezéssel, önálló vizesblokkokkal. Emellett sportmenza és kávézó is szolgálni fogja a sportolók megfelelő táplálkozását. A tervek szerint minden igényt kielégítő 100 fős előadótermet, tanulószobákat, relaxációs, egészségügyi és sportdiagnosztikai központot, továbbá irodákat is kialakítanak. A beruházás a tervek szerint 3 éven belül készül el.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás
Tegnap jöttem haza Münchenből, ahol fantasztikus fogadtatásban volt részünk, az Euroliga sorsolásán vettem részt. Ami itt most épül Sopronban, az ennek a méltó folytatása, ahol ott vagyunk Európa csúcsán,  a magyar női kosárlabdázás soha nem látott fényében tündököl. Itt, Sopronban, a kosárlabdázás egyik  fellegvárában szeretnénk  egy olyan sporttudományos, kulturális központot létrehozni, amely a női kosárlabdázás csaknem összes szegmentumát felöleli: szurkolóktól az edzőkön át a játékosokig. Olyan életet szeretnénk itt látni, ami egy nyugat-európai vagy amerikai kampuszon is megtalálható

- nyilatkozta Török Zoltán, a Soproni Darazsak Akadémia alapítója.

 

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron város polgármestere, aki beszédében elmondta: 

Sopronban két meghatározó sportot tudunk felsorakoztatni, amit igazán nagy tömegek szeretnek utánpótlás szinten játszani: a kosárlabdát és a labdarúgást. A kosárlabdánál, ezen belül is a női utánpótlásnál maradva, jól tudjuk, hogy néhány éve a Soproni Darazsak kiválóságközpont, Akadémia lett. A Sopron Basket mint soproni női kosárlabdacsapat nemcsak a térségben és Magyarországon jelent magas szintű játékot, hanem világszínvonalat is képviselnek, hiszen idén Euroliga-győzelmet is arattak. Ezen a bázison jött létre a Darazsak, ami úgy hiszem, jó döntés volt, a magyar kormány nagyon jól döntött, amikor kiválóságközpontot hozott létre Sopronban, hiszen azóta is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A jövő Honti Katáit és Fegyverneki Zsófiit kell nekünk itt, Sopronban és a térségben megtalálni, és ezt hol tudnánk jobban megvalósítani, mint a Sopron Basket árnyékában.

 A polgármester hozzátette: a mai napon egy alapkövet helyezünk el, de ez jóval inkább mérföldkő a város sportéletének a történetében, hiszen egy újabb fejlesztéssel gazdagodik Sopron, és mi az önkormányzatnál minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ez a fejlesztés mihamarabb megvalósuljon és szolgálja a város érdekeit.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabda Szövetség főtitkára is, aki hangsúlyozta: nagy öröm, hogy a beruházással még eredményesebbé válhat a hazai kosárlabda utánpótlás-nevelés.

Fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek