| 2023. február. 9. | 2 perc olvasás

Megtörtént az újabb áttörés az M85-ös alagútjában

Dübörögnek a munkagépek, reped a kőzet, majd kibukkant a fejtőgép az M85-ös gyorsforgalmi út Sopronhoz közeli északi alagútjában csütörtökön. Hosszú hónapok után végre összeért a két irányból zajló fejtés, a tavaly nyáron áttört déli járatban pedig elindul a végleges szerkezet betonozása.

fotó: Griechisch Tamás

Magyarország harmadik leghosszabb alagútja épül meg az M85-ös gyorsforgalmi út részeként. A 780 méter hosszú, kétszer kétsávos alagút déli ágán tavaly júliusban jutottak ki a szabadba a kivitelezők. Az északiban ugyanakkor a keményebb kőzet, a bonyolultabb geológiai szerkezet miatt lassabban haladtak, ott ma fejeződött be a 2021 májusában megindított fejtés.

Az áttörés alkalmából rendezett ünnepségen köszöntőt mondott Pántya József. Az útépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár elmondta: "a fejlesztés legikonikusabb részénél tartunk itt, a Bécsi-domb gyomrában. Az északi alagút áttörésével befejeződtek a fejtési munkálatok, amelyek két évig tartottak. A legfontosabb a biztonság volt, a legnehezebb szakaszt talán magunk mögött tudhatjuk" - tette hozzá a helyettes államtitkár. 

fotó: Griechisch Tamás

Beszédet mondott Barcza Attila is. Sopron és térsége országgyűlési képviselője úgy fogalmazott; a két alagútpárnak a legnehezebb fejtési munkája szerencsésen befejeződött.

"Hálát adhatunk a Jóistennek, a mérnököknek, a bányászoknak és az összes itt dolgozónak. Azért, hogy az alagút építése kizárólag magyar mérnökökből, dolgozókból álló szakembergárdával eddig a pontig eljuthatott, és hogy ez a munka folytatódni tud. Az M85-ös út Sopron jövőjébe vezet, amely új távlatokat nyit. Köszönjük a magyar kormány támogatását. Ezt a fejlesztést a soproniak megérdemlik, és az a célunk, hogy a közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá váljon. Új lehetőségekkel kecsegtet ez a fejlesztés, amely a következő generációnak a mindennapjait meg fogja határozni. A gyorsforgalmi szakaszba bekapcsolódik városunk, eljutunk a határig, valamint a határig vezető út négy sávon, felújítva el fog készülni" - hangsúlyozta Barcza Attila.

fotó: Griechisch Tamás

A fejlesztés Sopron érdekeit szolgálja több tekintetben is - emelte ki az átadón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

"Ezt a napot nevezhetjük nyugodtan az áttörés napjának, hiszen a Bécsi-domb alatt véglegesen kialakult a két alagútpár az M85 gyorsforgalmi út építése során. Ez a fejlesztés Sopron város érdekeit szolgálja, az itt élő családok, gazdasági társaságok érdekeit szolgálja, hiszen úgy a közlekedésbiztonság, mint a gazdaságfejlesztés és a turizmus tekintetében hoz el új lehetőségeket, teremt egy új jövőt a város számára. Nehéz időket élünk. Az energiaválság jelentette helyzetben jobbára csak a meglevő eredményeink megtartására törekedhetünk, azonban a magyar kormánnyal vállvetve ebben a nehéz helyzetben is, az energiaválság ellenére is zajlik ez a roppant fejlesztés, és a kivitelező vállalása szerint a jövő esztendőben elkészül" - mondta el dr. Farkas Ciprián.

fotó: Griechisch Tamás

Az M85-ös gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó létesítményt várhatóan 2024 végére adják át a forgalomnak. Időközben készül a Sopron-északnyugati elkerülő is, az alapréteg lényegében már el is készült, az aszfaltozás is zajlik, a hídszerkezetek is jól állnak.

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek