| 2020. március. 12. | 3 perc olvasás

Megújul a fertőszéplaki Széchényi kastély és a templomdomb

A Fertő-táj világörökségi térség több helyszíne is megújul a Széchenyi 2020 program keretében, több mint 300 millió forint értékű Európai Uniós támogatásból. A Sopron - Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., mint konzorciumvezető, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködve valósítja meg a fejlesztéseket. A projektekről sajtótájékoztató keretében számoltak be csütörtökön.

- A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség világörökségi helyszínein megvalósuló idegenforgalmi célú fejlesztések egyik leglátványosabb eleme a fertőszéplaki Széchényi kastély és mellette lévő templomdomb, vagyis liget megújulása - emelte ki Kárpáti Béla, a Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.


fotó: Griechisch Tamás

A fertőszéplaki Széchényi kastély homlokzat felújítása és belső udvarának renoválása valósul meg a projekt keretében. A térség egyik kiemelkedő értékekkel bíró műemléképülete a történetéhez méltó külsőt kap, amely a jövőben otthon adhat különféle helyi és térségi kulturális és turisztikai rendezvényeknek. A belső udvar felújított kerítése például időszaki kiállításoknak ad majd helyet.

A terület képét meghatározó fertőszéplaki templomdombon, a ligetben pedig egy pihenőpark várja majd az ide érkezőket, amelynek teljes rekonstrukciója valósul meg. Sétányokat, pihenő helyet, automata öntözőrendszert, ivókutat és több ezer növényt telepítenek a projekt részeként.  

- Az épület rendkívül rossz állapotban volt évszázadokon keresztül, ezért nagyon örülünk annak, hogy a Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. közreműködésével most teljesen fel tudjuk újítani - emelte ki Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere. - Fontos számunkra az is, hogy az udvarában jelentős turisztikai látványosságot tudunk végrehajtani - fűzte hozzá.

Kárpáti Béla(b),  Barcza Attila(k), Kóbor Attila(j)
Kárpáti Béla(b), Barcza Attila(k), Kóbor Attila(j)
fotó: Griechisch Tamás

- A Fertő-parton több mint 300 millió forintból 6 helyszínen valósul meg turisztikai fejlesztés - világított rá Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. - Ezek nagyon sok élményelemet tudnak majd adni azokat a turistáknak, akik ide érkeznek és a helyieknek is növeli a helyiek komfortérzetét - mondta el.

Széchényi kastély

A Széchényi család 1682-ben költözött az épületbe. Itt született 1754. április 29-én a család ötödik gyermekeként a Nemzeti Múzeum megalapítója, Széchényi Ferenc, Széchenyi István apja. A széchényiek csaknem egy évszázadon át (1682-1771) lakták a széplaki kastélyt, mígnem 1771-ben a család átköltözött a nagycenki kastélyba. A széplaki kastély a feljegyzések szerint olyan rossz állapotban volt, hogy a megmaradt épület szárnyakat magtárnak alakították át. A kastély ezen részei láthatóak ma is. A fejlesztés célja, hogy az épület eredeti, kastély jellegét régi fényébe állítsák vissza. 


fotó: Griechisch Tamás

Szakrális központ – Mindenszentek Templom és a Szent Szív és Szent Sír Kálvária

A Mindenszentekről elnevezett templom alapkövét 1728-ban Széchenyi György tette le. A templomdomb elrendezése szakrális jelentőséggel bírt. A Kálvária 1737-ben készült el. A fallal körülvett dombra az angyalok őrizte ajtón, 21 lépcsőn jutunk fel. A lépcsők Krisztus ráccsal védett sírjához vezetnek. Felette Máriát és Krisztus alakját síró angyalok veszik körül. Mögöttük feszület látható.

2020.02.20-i állapot
2020.02.20-i állapot
fotó: Griechisch Tamás

A „Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben” című, GINOP-7.1.9-17-2018-00021 azonosító számú projekt keretében megvalósuló beruházás várhatóan 2020 -ban készül el.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek