Megújul a Pékmúzeum

A Soproni Múzeum már az új iskolaévre készül: szeptembertől megnyitják a Pékmúzeumban az új foglalkoztató termüket! A múzeum a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül pályázott a Pékmúzeum udvari traktusában található egykori szolgálati lakás átalakítására. Két pályázatuk is nyert, egy infrastrukturális fejlesztési pályázat, mely lehetővé tette egy új foglalkoztató tér kialakítását, illetve a „Szegődj hozzánk péklegénynek!” című program.

Az infrastrukturális beruházás keretében megújult az egykori szoba-konyhás lakás valamennyi helyisége: a foglalkoztató térré alakított szoba, a konyha, a hozzá kapcsolt –  adományokból összeállított – látványspájz, a mellékhelyiség. Ágoston István pékmester, az Ágoston Pékműhely tulajdonosa saját gyűjteményéből kölcsönzött az intézménynek hosszú távra olyan pék-eszközöket, amelyeket a látogatók kézbe vehetnek: testközelből megcsodálhatják a nagy szitát, kézbe vehetik a péklapátot.

Elkészült egy élmény- és foglalkoztató füzet, amely a Pékmúzeumba betérő látogatót szerepjátékra hívja: egy szolgálatba álló péklegényt vezet végig a múzeumon, a vándorkönyv kitöltésétől a mesterremek elkészítéséig.

A koronavírus-járvány következtében elrendelt múzeum bezárások miatt a megvalósítás márciusban félbe szakadt, mielőtt fogadhatták volna az iskolás csoportokat és egyéni látogatóikat az új foglalkoztató térben. A múzeumpedagógusok  nagyon várják már az új tanévet, hogy végre gyermekzsivajjal telhessen meg a Pék-ház. Az új foglalkoztató- és közösségi térben a későbbiekben egyéni látogatókat, felnőtt csoportokat is szeretnének fogadni, sőt, távlati terveik között szerepel az Ágoston Pékműhellyel való együttműködésben workshopok szervezése is.

Legnépszerűbb cikkek