Megújul a Soproni Egyetem területén a Botanikus Kert

Szerdán sajtótájékoztatón mutatták be azt a projektet, amely által jelentősen megújul a Soproni Egyetem Botanikus Kertje.

A projektet és a kivitelezési terveket a Ligneum Látogatóközpontban Dr. Czupy Imre, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki karának  dékánhelyettese , Dr. Király Géza docens valamint az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény részéról Kui Bíborka ismertette. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projekt célja az, hogy a Botanikus Kert a megújításával hozzájáruljon a térség turisztikai potenciáljának fejlesztéséhez, szolgálja a helyi lakosság, a turisták és az egyetemi polgárság érdekeit.

A nyertes pályázat által illetve annak megvalósításával új, modern, interaktív eszközökkel kívánják elérni azt, hogy megfelelő színhely legyen az erdei pedagógiának, a tanösvények látogatóinak, és egyfajta „természetes tornateremként” szolgáljon a kocogók, a sportolók számára. A megvalósuló beruházás után olyan célzott rendezvényekre is sor kerülhet a helyszínen, melyekkel felhívható a polgárság figyelme a növénykert értékeire szélesebb körben is.

A most bejelentett megújulás során megvalósulhat a növényállományok felújítása, ifjítása, értékes fajokkal való gazdagítása, új látogató központ építése, tanösvények építése, üvegház felújítása, bemutató ház kialakítása, utak felújítása, új bejárati kapu építése, különböző erdőpedagógiai rendezvények tartása, valamint egy sétaút a hiányossággal élőknek.

A hamarosan kezdődő beruházás végén a megújult növénykertről  egy 4 illetve 5 nyelvű dokumentumfilm készítése is célul lett kitűzve, amelyeket remélhetőleg viszontláthatunk majd a különböző médiákban, akár mind népszerűsítő kisfilm.  

A megújulás során célként kitűzőtt kivitelezések nagyban hozzájárulnak majd a régió turisztikai potenciáljának növekedéséhez, valamint a kert ismertebbé tételében a határmenti régiókban.

A Botanikus Kertek megújítására az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának Interreg Szlovákia-Magyarország támogatási programjának keretén belül, a Treejoy-SKHU/1601/1.1/217 pályázat (Közös örökség, közös jövő – fák, határok nélkül) megvalósításával kerül sor, amely két növénykertet érint. Az egyik a Kisiblyei Arborétum Szlovákiában, míg a másik a Soproni Egyetem Botanikus Kertje.   A támogatási összeg az egész projekt vonatkozásában: 1.461.000 EURÓ. A Soproni Egyetemre jutó rész: 549.000 EURÓ. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek