| 2017. április. 21. | 1 perc olvasás

Megújul a soproni nővérszálló

A Széchenyi 2020 program keretében, 83.71 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újul meg a Soproni Gyógyközpont Nővérszálló épülete. Az energetikai korszerűsítéssel nemcsak az épület fűtése válik költséghatékonyabbá, hanem javul a bent lakók komfortérzete is.

A 1980-as években épült Nővérszállóban 46 lakóegység található, melyek a kórház alkalmazásában álló orvos és szakdolgozó munkatársak részére biztosítanak kedvezményes elhelyezést.

Az 1990-ben történt tetőtéri bővítésen és kisebb állagmegőrző javításokon kívül átfogó felújításra 2017-ig nem nyílt lehetőség.  „ A Soproni Gyógyközpont Nővérszálló épületének energetikai korszerűsítése” című projekt keretében, 83.705.052 forint Európai Uniós támogatás teszi lehetővé a Nővérszálló energetikai korszerűsítését.

A projekt elsődleges célja az épület hőveszteségének csökkentése, ezáltal a fűtéshez felhasznált hőenergia mennyiségének mérséklése. A beruházás keretében a külső falak utólagos hőszigetelése, a lapostető hő-és vízszigetelése, valamint az elavult nyílászáró szerkezetek cseréje is megtörténik. A megújuló energia felhasználás növelése érdekében az épületen egy 28,6 kWp-es napelemes rendszer is kiépül, mely 110 db 260 W-os napelemből áll majd. A napelemekkel várhatóan évi 28.373 kWh villamos energia előállítására nyílik lehetőség.

A beruházás következtében költséghatékonyabbá válik az épület fűtése, megvalósul a bent lakók komfortérzetének növekedése. A projekt az energiatakarékossággal és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével (56,98 t/év) a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul.

Legnépszerűbb cikkek