| 2020. január. 29. | 3 perc olvasás

Folytatódik a Szent Orsolya Római Katolikus Iskola megújulása

Világosabbá, barátságosabbá és korszerűbbé teszik a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumot. A rekonstrukció a magyar kormány támogatásával valósulhat meg. A munkálatok még tavaly decemberben kezdődtek és várhatóan 2021. október 1-jéig tart majd. A fejlesztés részleteit szerdán, sajtótájékoztató keretében ismertették.

A rendezvény során elmondták: az épület az 1950-es évek végén nyerte el a napjainkban ismert formáját. A mostani fejlesztés előzményeként a kivitelezők folytatták a tetőtér átépítését. Jelen projekt keretében a felújítás további ütemei valósulnak meg, valamint az átalakítással, korszerűsítéssel érintett termek használhatóságának biztosításához szükséges berendezési tárgyak és bútorok beszerzésére is sor kerül.


fotó: Griechisch Tamás

- Ebben az ütemben az Orsolya téri szárnyban két szerkezetileg nagy beavatkozást viszünk véghez – emelte ki Józsa Dávid vezető tervező. - Az egyik, a földszint fölött a két udvar befedése. Így a szűk aulát bővítjük az udvar felé, a másik udvar lefedésével pedig egy komfortos tornatermet tudunk kialakítani, öltözőkkel. Ezáltal a korábban megvalósult tornaszobákat sportközpontba tudjuk foglalni. Illetve a harmadik szintet kivéve teljes belső átalakításra kerül sor, padló- és vakolatcserével, álmennyezetekkel, új gépészeti rendszerrel – fejtette ki.

A beruházás célja, hogy az intézmény világos, nyitott iskolává alakuljon – ennek érdekében több teret is átalakítanak. - Az egyik a főkaput érinti. Az aulát lefedjük, visszaállítjuk a természetes megközelítést, és kibontjuk az ablakokat, így a végeredmény egy nagy összekötő tér lesz. Illetve a lépcsőházat is átalakítjuk abban a szellemben, hogy a lépcsőt hátrahúzzuk. Ezáltal ott lesz egy üvegajtó, ami automatán működik és a nagykaput nyitva hagyjuk – részletezte a vezető tervező.


fotó: Griechisch Tamás

A beruházást dr. Veres András is méltatta. A győri megyéspüspök kiemelte: rendkívül fontos, hogy a jövő generációi méltó környezetben sajátíthassák el azt a tudást, amely segíti majd őket a közösség szolgálatában.

- Ami itt történik az intézményben kezdve az óvodától egészen az érettségiig, az meghatározza az egyénnek, családjának életét és a nemzethez való viszonyulását – világított rá a megyéspüspök. - Hiszen akik ma tanulnak, ők valahol dolgozni fognak a jövőben. És a jó oktatás révén remélhetőleg olyan munkát tudnak majd végezni, amely nem csak saját örömüket szolgálja, hanem a város, a társadalom és az egész ország javára válik. Örülünk annak, hogy megfelelő körülményeket tudunk ehhez a készülethez teremteni – osztotta meg velünk.


fotó: Griechisch Tamás

A felújítás alatt álló intézmény Sopron és a környék egyik legnagyobb oktatási létesítménye évszázadok óta – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere kiemelte: ezért Magyarország kormányának és a városnak egyaránt kiemelt célja, hogy intézmény megújulhasson. Így a jövőben is színvonalasan folyhat az oktatás a falak között .

- Elengedhetetlenné vált, hogy renoválják ennek az épületkomplexumnak azon részeit is, amelyeket eddig nem tudtak felújítani – világított rá a polgármester. - Ebben a magyar kormánynak nagy szerepe van, hiszen a felújítás forrása onnét származik. Polgármesterként nem tudok mást tenni, mint köszönetet mondani. Hiszen látjuk, hogy Sopronban is a gyermek az első, és az oktatás- valamint a családpolitikai intézkedések komoly mértékben nyilvánulnak meg városunkban. Ezzel a projekttel lehetővé válik, hogy az idejáró kicsi és nagyobb diákok a jövőben is jó körülmények között tudják látogatni az iskolát – indokolta meg.


fotó: Griechisch Tamás

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő is. Amíg a beruházás tart, az alsó tagozatos diákok a Soproni Egyetem által korábban használt deák téri épületbe járnak – a kivitelezők a szülők türelmét kérik. Az Orsolya téri épület szárny megújítása a projekt első szakaszát jelenti – ezt követően látnak hozzá a szakemberek a Horváth-ház teljes felújításába is.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban, közel 2.500.000.000 Ft támogatással valósul meg.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek