| 2021. január. 6. | 2 perc olvasás

Megújulása után kultúrház működik majd a régi iskolaépületben Hegykőn

Mintegy 220 millió forintos egyedi kormányzati támogatásból újul meg Hegykőn a régi iskola épülete. A felújított létesítményben kap helyet a kultúrház, és az emeleten egy galéria nyílik.

Jelenleg még romos állapotban van a hegykői templom mögötti régi iskola épülete, azonban hamarosan a helyi lakosok régi álma válhat valóra azzal, hogy megújul és új funkciót kap a létesítmény. Erről tartottak sajtótájékoztatót szerdán, ahol Szigethi István, Hegykő polgármestere elmondta, szívügyeként kezeli a régi iskolát. 

 - 2019-ban vidékfejlesztési program keretein belül az épület külső felújítására 44 millió forintos kormányzati támogatást nyert el a település. Ezt követően 2020-ban konzorciumban a hegykői római katolikus egyházközséggel sikerült elnyerni a 176 millió forintos egyedi kormánytámogatást -hangsúlyozta Szigethi István.

dr. Jakab Zsolt jegyző, Szigethi István polgármester, Németh József atya és Barcza Attila a sajtótájékoztatón.
dr. Jakab Zsolt jegyző, Szigethi István polgármester, Németh József atya és Barcza Attila a sajtótájékoztatón.
fotó:Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

-"Hegykő az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb fejlesztésének kapujában áll. Szeretném kifejezni köszönetemet a magyar kormánynak, azért a 220 millió forintos egyedi támogatásért, amivel ezt a fejlesztést lehetővé teszi; erről a kormányhatározat december 23-án jelent meg.

A régi iskolának a felújításával, a településen egy igazi kultúrotthon, egy galéria és nagyon sok közösségi funkcióval ellátott közösségi terek tudnak létrejönni. 2018 óta több mint 400 millió forint kormányzati támogatás jutott Hegykőre. Ezt az elkötelezett munkát fogjuk folytatni. Külön köszönet a helyi önkormányzatnak, az egyházközségnek és mindenkinek, aki ezért a fejlesztésért tudott tenni. Az első támogatás még Firtl Mátyás országgyűlési képviselő idejében érkezett; dr. Molnár Ágnes képviselőtársammal pedig mindent megtettünk azért, hogy ez a kormányhatározat meg tudjon születni. Örülök annak, hogy a fejlesztés itt a településen elindulhat" - emelte ki a sajtótájékoztatón Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


fotó: Griechisch Tamás

Az iskola épülete 1904-ben épült Schiller János tervei alapján és 1978-ig működött. Ezt követően a termelőszövetkezet raktáraként funkcionált. A rendszerváltás után a római katolikus egyházközség jelentkezett az épületért.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek