| 2018. november. 9. | 2 perc olvasás

Megújuló homlokzatok Sopron belvárosában

A Modern Városok program keretében, Magyarország Kormánya 1 milliárd forintos támogatást adott a történelmi belváros 25 önkormányzati, állami, illetve egyházi épületét érintő homlokzat felújítási munkáira.

Sajtótájékoztatón mutatták be azt a nagyszabású rekonstrukciós programot, amely Sopron történelmi belvárosának homlokzatait érinti, és amely munkafolyamatok már kivitelezés alatt vannak.


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy a kivitelezési munkák 2018. október elején kezdődtek meg és 2020 márciusában fejeződnek be. A részletekre kitérve hozzátette, hogy 2018-ban 6 épület, 2019-től 2020 márciusáig további 19 épület újul meg a program keretében, amely folytatása annak a nagyszabású projektnek amely által megújul és megszépül a belváros. Sopron polgármestere kiemelte, hogy a felújítási programban részt vevő műemlék épületek rekonstrukciója kiemelten fontos, hiszen az állagmegóvás mellett a város értékeinek is számítanak és  ismét régi szépségükben fogadhatják a belvárosban sétálókat. A jelentős beruházás anyagi forrását Magyarország Kormánya biztosítja, a Modern Városok Programjának részeként, amely Sopronra vetítve több mint 10 milliárd forintos ráfordítást jelent.  


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere kiemelte, hogy a Kormány kiemelten kezeli Sopron történelmi belvárosának felújítását is, ami az ország második legjelentősebb, leggazdagabb műemlék együttese. A homlokzatok felújítása mellett az alpolgármester felidézte azokat a beruházásokat, amelyek a belvárosban a közelmúltban valósultak meg, hiszen egy szintén nagyszabású beruházásnak köszönhetően megújult a vízvezetékrendszer is ebben a városrészben és teljes egészében új burkolatot is kapott, amely szemmel láthatóan tovább emelte a belváros értékeit és turisztikai vonzerejét.

Filep Márk, a Belváros önkormányzati képviselője köszönetét fejezte ki a Kormánynak és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának azért a jelentős támogatásért, amely során új pompába öltözik a városrész. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is közösen óvjuk és vigyázzuk a város értékeit, hiszen közös érdekünk, hogy azok szépsége megmaradjon. 

A sajtótájékozatatón elhangzott továbbá, hogy minden épületet az állapotának megfelelő mértékben újítanak fel. Vannak olyanok, amelyeken kisebb mértékű felújítást, javítást végeznek és vannak, amelyeken nagyobb mértékű beavatkozás szükséges. A műemlék épületek homlokzat felújítása során az adott épület állagának megfelelően tetőfedésre, bádogos szerkezetek cseréjére, vagy javítására kerül sor. A lábazatokat felújítják. A lábazati falaknál utólagos, injektálásos technológiájú vegyi falszigetelés készül. Megújul a teljes utcai homlokzat, felújítják a homlokzati nyílászáró szerkezeteket, kőfelületeket. 

A homlokzatfelújítási program keretében az alábbi épületek újulnak meg:

Előkapu 1-3; Fegyvertár u. 2; Fő tér 1, 5; Hátsókapu 2; Orsolya tér 4, 5; Petőfi tér 3; Szent György templom, Szent György u. 9, Templom u. 2, 4, 7, 15, 21, 26; Új u. 4, 8, 12, 16, 26, 22, 24, 28, Várkerület 54-56. 

 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek