| 2021. augusztus. 29. | 1 perc olvasás

A soproni Kocsis-Holper Zoltán a KÓTA új elnöke

Tisztújító közgyűlést tartott augusztus 26-án a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA. Két kitöltött ciklus után leköszönt elnöki tisztségéről dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy, aki vezetői időszakát összegezve kiemelte, hogy rendkívül fontos értéknek tartja az együttesek egy nagy közösséggé formálódását az utóbbi években, amit a járvány ideje alatt hatványozottan megtapasztalhattunk. Döntő többséggel megválasztott utódja Kocsis-Holper Zoltán Artisjus-díjas karnagy.

"A KÓTA a jövőben is számít az együttesvezető kollégák, karnagyok és népzenészek kreatív ötleteire és elkötelezett hozzáállására, melynek köszönhetően az elmúlt években egyre változatosabb, egyre szélesebb körben elérhető programokat tud kínálni a szövetség országszerte, sőt, immár határainkon túl is. Ennek folytatása érdekében a KÓTA továbbra is hasznosítani fogja a pandémia idején kényszerűen megszerzett, de számos előnyt kínáló online tapasztalatát - mondta el Kocsis Holper Zoltán.

Az új elnök 2009-2016 között a soproni Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára, 2012-2014 között igazgatóhelyettese, majd tanszakvezetője volt.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, alapító nevén Kórusok Országos Tanácsa (röviden: KÓTA) csaknem másfél évszázados múltra visszatekintő, országos és határokon átívelő művészeti és szakmai civil ernyőszervezet. Célja az egyetemes zenekultúra, ezen belül elsősorban a kórusművészet, a népzene, az egyházzene, a műzene számottevő értékének feltárása, ápolása, megóvása, népszerűsítése - kiemelkedő szerepet biztosítva természetesen a magyar zenei értékeknek. Tagsága révén - közvetve és közvetlenül - mintegy 100 ezer elhivatott, nem hivatásos énekest és zenészt fog össze, a legkisebb énekes csoportoktól a nagy ifjúsági és felnőtt kórusokig, egyházzenei együttesekig, valamint a népzenei és nemzetiségi szólistáktól a zenekarokig.

Kocsis-Holper Zoltán
Kocsis-Holper Zoltán
fénykép: Fejes Márton

A szavazás nyomán jó néhány tisztviselő folytatja munkáját a nemes ügy szolgálatában, az aktívan és elkötelezetten működő szakbizottságok élén kevesebb változás történt. Új tagoknak is bizalmat szavazott a tagság. Nagy örömmel, sok tervvel készül így a szövetség a következő ciklus feladataira. Emellett egyhangúlag a KÓTA tiszteletbeli tagjává választották Hartyányi Judit karnagyot, aki hosszú éveken át a KÓTA Művészeti bizottságának vezetőjeként és elnökségi tagjaként segítette a szervezet munkáját.

borítókép: Kodály Filharmónia Debrecen Facebook oldala

Legnépszerűbb cikkek