| 2016. július. 13. | 1 perc olvasás

Megújuló testvérvárosi kapcsolat

A három évtizeddel ezelőtt kötött testvérvárosi szerződést erősítette meg a finn Seinäjoki és Sopron városa. A két település célja, hogy még szorosabbá fűzze a kapcsolatot egymással. (Fotók: Tóth Éva)

- A földrajzi távolság ellenére élő és tartalmas kapcsolatrendszer épült ki városaink között, amely a hivatalos látogatásainkon túl mind az oktatási, mind a vallási élet területén is kellően megmutatkozik. – emelte ki dr. Fodor Tamás polgármester a hivatalos látogatás alkalmával.

A testvérvárosi kapcsolatot megerősítő szerződést a két település polgármestere Jorma Rasinmaki, Seinäjoki, és dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere látta el névjegyével.

 

A két város képviselői köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik megalapozták és tartalommal megtöltötték a testvérvárosi együttműködést. A látogatás alkalmával egy olyan emléktáblát avattak a finn város egy forgalmas terén, amely a testvérvárosok nevét, irányát és távolságát jelzi.

A látogatás alkalmával a soproni delegáció tagjai megismerkedtek a helyi erdészet és a korszerű városi könyvtár működésével is, ízelítőt kapva a helyi kulturális és sportélet eseményeiből.

Seinäjoki Finnország nyugati részén található. Létrejötte az Östermyra bruk vas- és lőporgyár 1798-as megalapításához köthető. Helyi önkormányzattal 1868 óta rendelkezik, 1931-ben lett vásárváros, 1960-ban pedig önálló városi címet szerzett.

Seinäjokiban hazai és nemzetközi szinten is jelentős az élelmiszergyártás, illetve a kutatásfejlesztés.

 

 

Legnépszerűbb cikkek