Megújult a GYIK Rendezvényház

  2019. június 21. - www.sopronmedia.hu

Teljes energetikai korszerűsítés valósult meg a GYIK Rendezvényházban. Az épületet összesen 300 millió forintból újította fel az önkormányzat. A fejlesztésnek köszönhetően energia-hatékonyabb és olcsóbb lesz az intézmény működtetése.

Új nyílászárók, teljes hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés – teljesen új köntöst kapott a GYIK Rendezvényház. A beruházással megvalósult a ház akadálymentesítése is. Az épületet a klímavédelem szempontjai szerint újította fel az önkormányzat. Dr. Fodor Tamás Sopron  polgármestere kiemelte: a megyei jogú városok, így Sopron is vállalta a klímavédelem tekintetében a széndioxid kibocsájtás csökkentését. Ez Európai Uniós vállalás, amelyet Magyarország tett. Magyarország esetében ebben minden város és minden széndioxid kibocsátó részt vesz. Mi is részt veszünk az intézményeinkkel. Ez a beruházás ennek keretében valósult meg az Európai Uniós Területi Operatív Programból.

fotó: Griechisch Tamás

Az épületet pénteken sajtótájékoztatót követően adták át a nagyközönségnek. Az eseményen Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok kiemelte: a GYIK Rendezvényház városunk kulturális életének egyik megkerülhetetlen központja. Úgy fogalmazott: Sopron a régió kulturális fővárosa is, hiszen olyan ikonikus helyek működnek itt, mint a Barlangszínház, a Petőfi Színház, vagy éppen a Várkerület mint rendezvénytér. A GYIK Rendezvényház is ebbe a sorba illeszkedik, hiszen az év 365 napján mindenkinek szolgál valami olyan kulturális programkínálattal, amely az ízlésük szerint való.

A GYIK Rendezvényház épülete mintegy 300 millió forintból újult meg.

fotó: Griechisch Tamás

A háborúban megsemmisült Malátagyár helyén, az Erzsébet-kert mellett 1951-52-ben Winkler Oszkár tervei alapján épület meg az egykor Ady Endre Kultúrház. Az előzetes tervek szerint a ház csak a SOTEX kultúrintézményeként működött volna, ám később egy átszervezésnek köszönhetően a négy soproni textilgyár közös kultúrotthona lett. Az impozáns ingatlan 1998. óta ad helyet a Gyermek- és Ifjúsági Központnak, míg jelenlegi formájában 2011 szeptemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. 

Az átadáson jelen volt Dr. Simon István alpolgármester, Tóth Éva, Mágel Ágost és Péli Nikoletta önkormányzati képviselők.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...