| 2020. március. 31. | 1 perc olvasás

Megújult a gyülekezeti ház teteje Ágfalván

Megújult az Ágfalvi és Sopronbánfalvi Társult Evangélikus Egyházközség gyülekezeti házának teteje Ágfalván. Február végén indultak a munkálatok, a napokban pedig befejezték az új tető kialakítását. A tervek szerint ősszel homlokzat felújítással folytatódik az épület megújulása.

Nagyjából két hónap alatt lezajlottak a munkálatok a kétszázéves épületen. A szakemberek a tető bontását még januárban kezdték. - A tető, amit lecseréltünk, 1908-as építésű volt. Túlélt két világháborút, egy kitelepítést és még nagyon sok mindent, amely ólomsúlyú terhet rótt a vidékünkön élőkre is. Így nem csoda, ha a szerkezet nagyon rossz állapotú volt már – emelte ki Heinrichs Eszter evangélikus lelkész. - A munkálatokat önerőből nem tudtuk volna megcsinálni, de három helyről kaptunk pénzt a felújításhoz: az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságtól, a Magyarországi Evangélikus Egyház Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületétől és Ágfalva önkormányzatától. Nagyon hálásak vagyunk ezért a példás összefogásért – fejtette ki.

A ház már jó ideje az evangélikus közösség használatában van. Korábban iskolaként is szolgált. A felújítás után azonban egyre több funkciót szeretnének az épületnek adni. A munkálatok azonban még nem értek véget. A tervek szerint az épület új külsőt kaphat a következő fél évben.

- Ez a több száz esztendős objektum régen evangélikus iskola és tanítólakás volt. Ma az oktató intézmény helyén van a gyülekezeti közösségi termünk, amely a téli hónapokban az istentiszteleteknek is otthont ad. Elöl a tanítói lakásban pedig egy fiatal házaspár él, akik a templomot és a környékét tartják rendben. Az épület renoválása sokrétű lesz, ugyanis a Magyar Falu Program keretében nyertünk annyi pénzt, hogy a külső homlokzatot is fel tudjuk újítani, illetve a közösségi terünket is szebbé tudjuk tenni – részletezte az evangélikus lelkész.

A munkálatok kezdetének időpontja még nem ismert, de a tervek szerint mindent be fognak fejezni az épületen október 31-ig.  

Felvételek forrása: Facebook


Heinrichs Eszter evangélikus lelkész

Legnépszerűbb cikkek