| 2017. november. 15. | 2 perc olvasás

Megújult a kolostorhegyi lépcső

Befejeződtek a sopronbánfalvi kolostorhoz vezető lépcsősor restaurálási munkálatai. A közel 300 éves lépcső teljes egészében megújult, amely munkálatok Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának finanszírozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Dr. Fodor Tamás polgármester a helyszínen elmondta, hogy újabb fontos rekonstukciós munkálatok fejeződtek be Sopron életében, hiszen a kolostorhegyi lépcső felújítása több szempontból is jelentős beruházás volt. A lépcsősor és annak szobrai a több mint 30 éve történő utolsó restaurálás óta jelentősen megkoptak, sérültek és szennyeződtek. A kolostorhoz vezető, mintegy 300 éves lépcső leromlott állapota mára elkerülhetetlenné tette a szakszerű helyreállítást, amelynek munkálatai most fejeződtek be. A lépcsősor felújítása két év alatt 3 ütemben zajlott le, amely során az összes szobor, pihenő és korlát is felújításra került. A restaurálás során a szakemberek szakszerűen és hitelesen állították helyre a műemléket, ahol pótlásokat is eszközöltek valamint konzerválták és víztaszító réteggel látták el a szobrokat, hogy azok még sokáig megőrizhessék szépségüket az utókor számára. A lépcsősor felújítása, amelynek régi-új szépsége  minden bizonnyal nem csak a helyieknek okoz nagy örömet, összesen 43 millió forintba került, amelynek finanszírozása az Önkormányzat önerejéből és a Nemzeti Kulturális Alap mintegy 8 millió forintos támogatásával valósult meg. 


fotó: Leczovics Zsolt

Németh Attila plébános köszönetét fejezte ki a Bánfalvi Egyházközség nevében Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának a megvalósult rekonstrukcióért, amely egy nagyon szép ajándék a jövőre 300-ik évfordulóját betöltő lépcsősor életében, amely a beruházásnak köszönhetően újra eredeti szépségében fogadhatja az ide érkezőket. Ez a megújulás azért is fontos, mert a lépcsők nem csak fizikálisan vannak használatban, hanem a szép szobrok által a pihenőkön kicsit megállva lelkileg is fel lehet töltődni.


fotó: Leczovics Zsolt

Mágel Ágos a településrész önkormányzati képviselője hozzátette, hogy nagy öröm a Pálosok teréről a megújult lépcsőrra illetve a szobrokra nézni, amely rekonstrukció a bánfalviaknak is nagy boldogság, hiszen egy olyan beruházás valósult meg, amelynek sorsát minden itt élő a szívén viseli. A képviselő elmondta, hogy az önkormányzat nagy figyelmet fordít a településrészen az egyéb beruházások mellett a katolikus és az evangélikus egyházak támogatására is, amely igyekszik az ilyen jellegű rekonstrukciókhoz forrást biztosítani, ezekkel is elősegíteni a történelmi értékek megőrzését. 


fotó: Leczovics Zsolt

Táp Lászlóné, önkormányzati képviselő, aki maga is ebben a városrészben él kiemelte, hogy a bánfalviak nagyon szeretik a településüket és nagyon büszkék is a hagyományaikra és értékeikre. A bánfalvi kolostor és a lépcsősor sorsa azonban kiemelten fontos a helyi embereknek, amely az mellett hogy mára már szerves része lett Sopron kulturális és történelmi életének, kiemelt turisztikai vonzerővel is rendelkezik. Az itt élők nevében tolmácsolja a bánfalviak köszönetét az önkormányzatnak a felújítási munkálatokért, amely nagy örömet okozott minden itt élőnek. 

Táp Lászlóné hozzátette, hogy megragadva az alkalmat köszönetét fejezi ki a bánfalvi civil szervezeteknek is, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy megóvják a település értékeit és annak hagyományait és kulturális örökségét megőrizzék az utókornak. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: kolostor

Legnépszerűbb cikkek