Megújult a községháza és Szent Imre-szobrot is avattak Ebergőcön

  2020. október 17. - www.sopronmedia.hu

A Magyar Falu Programnak köszönhetően megújult a községháza Ebergőcön. Az önkormányzati épületben nem csak a polgármesteri hivatal, de orvosi rendelő és közösségi tér is működik. A településen szombaton áldották meg a létesítményt, azzal a Szent Imre-szoborral együtt, amit magán felajánlásból állíttattak fel.

- A szobrot a faluból elszármazott idős házaspár, Baráth Ferenc és neje ajánlotta fel Ebergőcnek, így szerettek volna nyomot hagyni a település életében. Négy és fél millió forintot adományoztak erre a célra, és a kérésüknek megfelelően falunk, templomunk védőszentje, illetve forrásunk névadója után, Szent Imre hercegnek állíttattunk szobrot a központi téren – mondta el Szabó Szabolcs, Ebergőc polgármestere.

Az ebergőci templom elé készített mellszobrot Kutas László szobrászművész mintázta.

Közel 26 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg a helyi hivatal. Itt az önkormányzati épület és az orvosi rendelő felújítására, valamint közösségi tér kialakítására pályázott és nyert a község; a kivitelezés is egy időpontban valósult meg.

- Ez lényegében egy mintaprojekt, ami megmutatja, hogy az ilyen kis lélekszámú települések esetében az a helyes cél, ha egy épületet újítunk fel magas szakmai színvonalon. Több funkciót is bele tudunk építeni, így a fenntartást, üzemeltetést a kis település is el tudja látni – összegezte Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Az épület egyebek mellett új tetőszerkezetet kapott, elvégezték a hőszigetelést és az udvar valamint a tornác is megújult.

A szobrot és az épületet Simonics Péter plébános áldotta meg, az ünnepség résztvevői kulturális összeállítást is meghallgathattak.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...