Megújult a Német Nemzetiségi Általános Iskola

270 millió forintból újult meg a Német Nemzetiségi Általános Iskola a soproni Fenyő téren. A korszerűsítés során a felső tagozat épületrészében felújították a mosdókat, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a villamoshálózatot és a fűtési rendszert, hőszigetelték a homlokzatot, valamint hő- és vízszigetelték a tetőt.

Teljes körűen felújított iskolában kezdhették meg a tanévet a Fenyő téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói szeptemberben. A soproni intézményben közel 800 gyermeket nevelnek. Az épület korszerűsítését a kormány 190 millió forinttal támogatta, a fenntartó Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig mintegy 80 millió forint önrészt biztosított. 
Tormáné Bakody Noémi, az intézmény igazgatója a munkálatokkal kapcsolatban elmondta,  a felső tagozat korszerűsítése során megújult a teljes elektromos hálózat, a lefolyórendszer, szigetelték a homlokzatot, és új nyílászárókat kapott az épület. A mosdókban korszerű, érintésmentes csaptelepeket és öblítőrendszereket helyeztek el. Az épület felújításának részeként valamennyi osztályterem burkolata megújult, új bútorok kerültek az alsó folyosó összes termébe és az emeleti termek kétharmadába.

 


Fotó: Griechisch Tamás

Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke emlékeztetett, hogy 2015. szeptember 1-jével vették át az iskola fenntartását a soproni önkormányzattól, hogy segíteni tudják a helyi közösségben a nyelv, a zene, a tánc, és a szokások továbbadását, ami által erősíteni tudják az identitás megőrzését.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője az ünnepségen úgy fogalmazott, a mai nap a soproni és térségi német kisebbség életében kettős jelentőséggel bír. - Egyrészt a 75 évvel ezelőtti kitelepítés évfordulójára emlékezünk, másrészt ünneplünk, mert a Német Nemzetiségi Általános Iskola a Fenyő téren hatalmas részben újulhatott meg. Ennél is fontosabb, hogy a jelenlegi politikai közösség fordulatot hozott a hazai kisebbségek életében, hiszen soha nem látott mértékű program- és működési támogatást kapnak a civil szervezetek, a német nemzetiségi önkormányzat. Azt gondolom, előre kell tekintenünk, és nagyon jó úton haladunk afelé, hogy a német nemzetiség kultúráját megélve, szerves részét tudja képezni a magyar nemzetnek – emelte ki.


Fotó: Griechisch Tamás

Az átadáson részt vett Soltész Miklós államtitkár, aki a 75 évvel ezelőtti német kitelepítésekre emlékezve azt mondta, hogy az emlékezésre „óriási” szükség van, mert a betelepült német elődök az egész nemzet büszkeségévé váltak, „hatottak az egész Kárpát-medencére”. A magyarországi német közösségek az elmúlt években jól kihasználták az együttműködés lehetőségét, táncokat, ruhákat, emlékeket, templomokat, közösségeket és egyéb épületeket mentettek meg, és a köznevelésben is jelentős szerepet töltenek be – mondta.


Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek