| 2021. augusztus. 31. | 1 perc olvasás

Megújult a Soproni Egyetem botanikus kertje

Lezárult a Soproni Egyetem botanikus kertjének megújítása, amelyre az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának Interreg Szlovákia-Magyarország programjának keretén belül, a Treejoy-SKHU/1601/1.1/217 pályázat (Közös örökség, közös jövő – fák, határok nélkül) támogatásával került sor.

A zólyomi Erdészeti Kutatóközpont (Národné Lesnícke Centrum) partnerségével megvalósított fejlesztések elvárt eredményei között szerepelt a helyi gazdaság fenntartható fejlődésének támogatása, a társadalmi, gazdasági és területi kohézió fokozása a közös kulturális, természetmegőrzési és természetvédelmi tevékenységek által, valamint a látogatók számának növelésével.

A projekt keretén belül sor került a botanikus kert üvegházának részleges felújítására, valamint a kiszolgáló helyiségek és az öltöző is megújult. A kert látogatói 3,5 km hosszan megújult sétautakon fedezhetik fel a kert értékeit. Jelentősen bővült a kert gyűjteménye is: az amerikai, az ázsai, az üvegházi és a mediterrán növénygyűjtemény is számos új egyeddel gazdagodott. 

A botanikus kertben egy 16 állomásból álló, most kialakításra került tanösvényen is végig sétálhatnak az érdeklődők. Ugyancsak a pályázat keretében különböző eszközök, munkagépek kerültek beszerzésre, és a munka részeként geoinformatikai felvételezés, leltározás, új adatbázis létrehozása, és ortofotók készítése is megtörtént. A kertben dolgozó kollégák és az egyetem hallgatói tanulmányút keretében látogatást tehettek a szlovákiai Kisiblye Arborétumban.

A Soproni Egyetem a „Természetesen Veled” jelmondatának megfelelően azt tartotta szem előtt a növénygyűjtemény megújításakor, hogy a hallgatók és a látogatók a természeti értékek élményszerű megismerésével töltsenek el minél több időt a botanikus kertben.

Legnépszerűbb cikkek