| 2017. szeptember. 14. | 1 perc olvasás

Megújult a Soproni Gyógyközpont nővérszálló épülete

A Széchenyi 2020 program keretében, 83.71 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból újult meg a Soproni Gyógyközpont Nővérszálló épülete. Az energetikai korszerűsítéssel nemcsak az épület fűtése válik költséghatékonyabbá, hanem javul a bent lakók komfortérzete is.

A 1980-as években épült Nővérszállóban 46 lakóegység található, melyek a kórház alkalmazásában álló orvos és szakdolgozó munkatársak részére biztosítanak kedvezményes elhelyezést.

Az 1990-ben történt tetőtéri bővítésen és kisebb állagmegőrző javításokon kívül átfogó felújításra 2017-ig nem nyílt lehetőség.

A most befejeződött felújítási projekt elsődleges célja az volt, hogy az épület hőveszteségét csökkentsék, ezáltal a fűtéshez felhasznált hőenergia mennyisége is mérsékelve legyen. A beruházás keretében a külső falak utólagos hőszigetelése, a lapostető hő-és vízszigetelése, valamint az elavult nyílászáró szerkezetek cseréje is megtörtént.

A megújuló energia felhasználás növelése érdekében az épületen kiépítésre került egy 28,6 kW teljesítményű napelemes rendszer, amely 106 db napelemből áll. A napelemekkel várhatóan évi 28.373 kWh villamos energia előállítására nyílik lehetőség.

A beruházás következtében költséghatékonyabbá válik az épület fűtése. A projekt az energiatakarékossággal és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével (56,98 t/év) a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul.

A KEHOP-5.2.10-16-2016-00070 azonosítószámú, „A Soproni Gyógyközpont Nővérszálló épületének energetikai korszerűsítése” című projekt keretében, 83.705.052 forint Európai Uniós támogatás tette lehetővé a Nővérszálló energetikai korszerűsítését.

Legnépszerűbb cikkek