| 2017. augusztus. 30. | 2 perc olvasás

Megújult a Soproni Szakképzési Centrum kollégiuma

Korszerű épületenergetikai beruházás során újult meg a Ferenczy János utcában található kollégium, ahol az épület teljes homlokzati és födém hőszigetelése mellett az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje továbbá egy napelemes rendszer kiépítése is kivitelezésre került.

A Soproni Szakképzési Centrum az Európai Unió támogatásával megvalósuló Széchenyi 2020 Program keretében „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című pályázati felhívásra benyújtott „A Soproni Szakképzési Centrum kezelésében lévő kollégium épületének energetikai korszerűsítése” című pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás mértéke az elszámolható összköltség 100 %-a, amely 118,69 millió Forint.

Az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése egyre fontosabb Magyarország számára, ennek egyik módja az épületek korszerűsítése, azok energiahatékonyságának javítása. Egyre szélesebb körben elismerik, hogy ez nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének, az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének eszköze, hanem egyben fokozza az ország gazdasági versenyképességét. A fejlesztés nagyban hozzájárult a hatékonyság növekedéséhez, az energialánc valamennyi szakaszában, a termeléstől a fogyasztók általi felhasználásig.

A beruházás keretében megvalósult az épület teljes homlokzati és födém hőszigetelése, valamint az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje, továbbá kiépítésre került egy 27,825 kWp napelemes rendszerrel.

A meglévő homlokzatra utólag elhelyezett hőszigetelő rendszer került felrögzítésre. Az alkalmazott hőszigetelés a hátszerkezet rétegeitől függően 120 mm, 140 mm, illetve 160 mm vastag EPS hőszigetelő tábla. Továbbá tagolatlan falazaton 140 mm kőzetgyapot szigetelést alkalmaztunk üvegszövetháló erősítéssel. Ahol tűzvédelmileg indokolt volt, ott ugyanekkora vastagságban kőzetgyapot hőszigetelést alkalmaztak. 

A nyílászáróknál 3 cm-es hőszigeteléssel fordultak be, amely ragasztással került rögzítésre. A megnövekedett ablakpárkányoknál az ablak cseréjével együtt új párkány készült. A lábazaton 160 mm vastag XPS zártcellás polisztirol hab hőszigetelő táblákat alkalmaztak a kivitelezés során.

Nyílászárókat a jelenleg legkorszerűbb 2 rétegű üvegezéssel (Ug= 1,1 Wm2 K) fokozottan hőszigetelő műanyagokra cserélték.. A 105 db polikristályos napelem panelt (265 Wp) magába foglaló, 27,825 kWp névleges csúcsteljesítményű rendszer a kollégium tetőszerkezetére került felerősítésre. A panelek fizikai méretének, valamint a létesítmény tetőszerkezetének és a tetőfelület tájolásának figyelembe vételével a tartószerkezet dóm rendszerű, 10 fokos dőlésszögű, rozsdamentes tartókra erősített, alusínes szerkezettel történt.

A KEHOP-5.2.10-16-2016-00031 kódszámú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg 2016.11.01. – 2017.08.31. között.

Legnépszerűbb cikkek