| 2021. november. 25. | 2 perc olvasás

300 millió forintból újult meg a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola

Összesen 300 millió forintos pályázati forrásból újult meg a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma. A projektben kicserélték az iskolaépület homlokzati nyílászáróit, valamint a tető-felülvilágítókat, továbbá korszerűsítették az épületgépészeti fűtésrendszert.

Ma adták át a 2019 szeptemberében indult energetikai korszerűsítési projektet a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikumának Ferenczy János utcai épületében. Az iskola az építési kornak megfelelő technológiai színvonalon épült, ám a határoló szerkezetek és az elavult, helyenként rosszul záródó nyílászárók nem feleltek meg a mai kor hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeinek, így az épület jelentős hőveszteséggel működött. 


Foto: Griechisch Tamás

A hivatalos átadón részt vett Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte: „Amikor a kormány elfogadta a stratégiai tervet, akkor biztosította, hogy tartalmi, módszertani megújulásra lesz szükség a szakképzésben, és ehhez biztosítani fogja a környezetet. Hisz a 21. századi oktatáshoz szükség van a modern környezetre, a digitális eszközparkra és a megújult szakképzési tartalomra is.”

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár
Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „A mi hitvallásunk szerint a család és a gyerek az első. Magyarország kormánya olyan politikát folytat, amelyben a családok és a gyerekek vannak a fókuszban. A gyermekek középpontba helyezésével kéz a kézben jár, hogy a tanításra óriási hangsúlyt fektetünk, a bölcsődei neveléstől az egyetemig tartó időszakban. Ennek fontos eleme Sopronban a szakképzési centrumnak a folyamatos fejlesztése. A mai napon a Vasvilla iskolának egy több mint 300 millió forintos fejlesztésével jelentős nyílászáró- és gépészeti korszerűsítés történt, azért, hogy modernebb és jobb körülmények között tudjanak a szakképzésben lévők tanulni.”

Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Foto: Griechisch Tamás

Az iskolaépület energetikai korszerűsítését célzó építészeti felújítási munkák elvégzésével az épület megfelel a mai energetikai követelményszintnek, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására, így a diákok ma már egy korszerűbb környezetben folytathatják tanulmányaikat.

Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum igazgatója elmondta: „Fontos, hogy a diákok egy 21. századi környezetben 21. századi tudást tudjanak elsajátítani, és így kerüljenek ki az iskolából. Mi mindent megteszünk azért, hogy ehhez biztosítsuk a környezetet."

Kuntár Csaba Soproni Szakképzési Centrum igazgatója
Kuntár Csaba Soproni Szakképzési Centrum igazgatója
Foto: Griechisch Tamás

A novemberben zárult épületenergetikai felújítási és korszerűsítési kivitelezési tevékenység által megvalósult

- a homlokzati nyílászárók cseréje 324,922 m2–en a kapcsolódó munkálatokkal,
- a tető-felülvilágítók cseréje 368 m2 –en,
- épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése, amely magában foglalja
- a gázkazánok cseréjét elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szereléssel,
-a radiátorok és termoszelepek cseréjét (269 db).

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek