| 2019. szeptember. 16. | 3 perc olvasás

Megújult három oktatási, nevelési intézmény

A Lackner Kristóf Általános Iskola, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola, és a Gyermek és Ifjúsági Központ energetikai korszerűsítésének Európai Uniós projektjét hétfőn zárta le az önkormányzat.

Jelentős, mintegy 350 millió forintos fejlesztés valósult meg a Lackner Kristóf Általános Iskolában. Az épületfejlesztés célja a hatékonyabb energiahasználat és a racionálisabb energiagazdálkodás elősegítése. A beruházás részeként kicserélték az épület nyílászáróit (a tornaterem kivételével, mert azok újak), hőszigeteléssel látták el a homlokzatot és a tetőt. A tetőn emellett vízszigetelést végeztek, és kialakítottak egy 72 db-os napelem-rendszert. Korszerűsítették a fűtési rendszert, új radiátorokat szereltek fel és hőszabályzó szelepeket helyeztek el. Akadálymentesített WC-t alakítottak ki, és rámpát építettek a bejárathoz.

A Lackner Kristóf Általános Iskola korszerűsítése
A Lackner Kristóf Általános Iskola korszerűsítése
Sopronmédia archívum

Teljes energetikai korszerűsítés valósult meg a GYIK Rendezvényházban is, melyet összesen 300 millió forintból újított fel az önkormányzat. A fejlesztésnek köszönhetően energiahatékonyabb és olcsóbb lesz az intézmény működtetése. A fejlesztés során megújult az épület homlokzata. Kifestették a teljes épületet. A kivitelező elvégezte a homlokzati nyílászárók és hozzájuk tartozó kiegészítő épületelemek építését és cseréjét. Az épület teljes fűtési rendszere megújult. A lapostetőn új rétegrendet alakítottak ki a jobb hő- és víztartás érdekében. A felújítás része volt az akadálymentesítés is, amely gépkocsi beállót, mosdót és rámpa-előlépcsőt tartalmazott.

Az augusztusban átadott felújított GYIK Rendezvényház
Az augusztusban átadott felújított GYIK Rendezvényház
Sopronmédia archívum

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában megvalósult beruházás célja az intézmény hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése. Ennek érdekében az összekötő folyosó korszerűtlen, acélszerkezetű homlokzati nyílászáróit és további két faszerkezetű bejárati ajtót erősített műanyag szerkezetűre cseréltek, háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátva. A mennyezetet hőszigetelték, a felületeket festették. A tornatermi és öltöző épületrész homlokzatait hőszigetelték. A tornaterem és az összekötő folyosó korszerűtlen radiátorait cserélték, az újak termosztatikus szabályozó szeleppel lettek felszerelve. Az elvégzett kivitelezés összege 63,5 millió forint volt.

A Soproni Német Nemzetiségi Iskola folyosója az év elején
A Soproni Német Nemzetiségi Iskola folyosója az év elején
Sopronmédia archívum

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet az intézményrendszer korszerűsítésére, felújítására - mondta el Dr. Fodor Tamás polgármester azon a projektzáró rendezvényen, amin két iskola és a GYIK Rendezvényház felújítását összegezték. - Azt remélem, hogy a következő Európai Uiós pénzügyi ciklusban további lehetőségek lesznek az intézményeknek és talán a lakosságnak is energetikai felújításokra, hisz erre még szüksége van a városnak - tette hozzá.

Tóh Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke elmondta: a jereváni fejlesztések sorában az egyik legfontosabbnak számít a Lackner Iskola felújítása, és nemcsak azért mert ez egy 370 millió forintnál is nagyobb beruházás, hanem azért is mert ez a jövőt szolgálja. A gyerekekről, az ifjúságról szól a fejlesztés, egy olyan oktatási intézményben, ami 40 év után újulhatott meg teljes egészében.

Mágel Ágost, a Városfejlesztési Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő hozzátette: nagyon kedves az intézmények felújításával kapcsolatban az, hogy a gyerekeknek, a tanároknak olyan körülményeket tudunk biztosítani, ahol még komfortosabb a munka.

Legnépszerűbb cikkek