| 2023. november. 16. | 3 perc olvasás

Megújult terek és különleges műkincsek várják a látogatókat a fertődi Esterházy-kastélyban

A fertődi Esterházy-kastély megújult tereiben tartott sajtóbejárást az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

A kastély terei „A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése” projekt keretében újultak meg közel 4.3 milliárd forintból. Létrejöttek a kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti, összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása is megtörtént. Összesen 3705 m² en 26 kiállítási tér újult meg.

Fotó: Hidegh András

Várkonyi Gábor történész, az Esterházy-kastély tudományos igazgatója hangsúlyozta:

„A magyar műemlékvédelem szempontjából az elmúlt évek egyik legnagyobb vállalkozása az Esterházy-kastély középrészének műemlékvédelmi rekonstrukciója. A már meglévő dísztermek mellett ugyanis most a lakosztályok rekonstrukciója is megtörtént, ami mind a női, mind a férfi szárnyat érintette. Arra törekedtünk, hogy minél inkább közelítsünk az eredeti állapothoz. A 18. század utolsó harmadában folyamatosan épülő kastély késő barokk, rokokó stílusát igyekeztünk visszaállítani. Ez érinti a falburkolatokat, a kárpitokat. A kínaizáló falfestményeket most már modern eszközökkel tudtuk restaurálni."

A kastélynak ez az egyik legizgalmasabb, egyedi műemléki jellegzetessége, a Kárpát-medencében ehhez hasonló kínaizáló falfestményeket ilyen mennyiségben sehol másutt nem lehet látni.
Fotó: Hidegh András

A megújult kiállítás földszinti kiállítótermeiben enteriőr-jellegűen mutatják be a 18. századot, „Pompakedvelő” Esterházy Miklós korszakát és a 19-20. század fordulóját, a kastély második virágkorát. Az emeleti terekben interaktív kiállítás várja a látogatókat, ami a 18. századtól a 20. század végéig mutatja be a kastélyban élők és vendégeskedők életét, többek között Joseph Haydn, az udvari karmester és zeneszerző munkásságát és a kastély egyik leghíresebb vendége, Mária Terézia látogatását. A 18. századi falfestésekkel díszített Belvedere nyújtja a legszebb kilátást az épület déli oldalán elterülő franciaparkra, a Lés-erdőre és a Cziráky Margit Rózsakertre.

Fotó: Hidegh András

Tóth Áron művészettörténész, a műemléki felújítás tudományos vezetője kiemelte:

„A kastélynak a négy díszlakosztálya készült el. Ez azért jelentős, mert az 1960-70-es évek óta nem nyúltak hozzá ezekhez. Rendkívül hiteles műemléki felújítás történt, ráadásul ezek a terek nagyon hiteles bútorokkal is lettek berendezve."

Ez óriási dolog a magyar műemlékvédelemben és a magyar muzeológiában.


"Ez a kastélynak a legdíszesebb része. Eszterháza a dél-német rokokó stílusában épült, ezért magyar Versailles-nak hívták már a kortársak is, utalva stílusának pompájára. Ausztriából, Csehországból és Németországból érkező mesterek építették, ennek a dél-német rokokó építészetnek az egyik gyöngyszeme a kastély.”

Fotó: Hidegh András

A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmeken keresztül még közelebbről ismerhetik meg a látogatók az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát.

Offenbächer Ferenc, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. műtárgyszervezési bizottságának elnöke elmondta, milyen különleges műtárgyakat sikerült visszavásárolniuk:

„Nyolc évvel ezelőtt kezdődött el az a munka, amelyet Magyarország kormányának a támogatásával végeztünk el, és amelynek az a célja, hogy Eszterházára minél több eredeti műkincs kerüljön vissza."

Európa legmagasabb színvonalú műkincsei jelennek meg a kastélyban, és ez nemcsak az iparművészeti tárgyakra, hanem a festményekre és a képzőművészeti alkotásokra is érvényes.

A mostani rekonstrukció során közel 700 műtárgyát sikerült visszavásárolnunk, melyek közül nagyon sok Madame Pompadourhoz köthető.”

Fotó: Hidegh András

A következő időszak célja, hogy a történeti kertek rekonstrukciója mihamarabb, magas szakmai színvonalon és fenntartható módon valósulhasson meg. Egykoron számos szökőkút, mesterséges tavak hálózata, játékos vízi elemek díszítették a kastélykertet, amelyek jelenleg nem, vagy csak részben üzemelnek. Épp ezért az Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Oláh Zsanett ügyvezetővel az élén azt tűzte ki célul, hogy közép- és hosszútávon megteremtse a feltételrendszerét annak, hogy szakmai együttműködő partnerek bevonásával e történeti kert minden tekintetben visszanyerje régi pompáját, és ezzel Esterházy Miklós hagyatékát olyan színvonalra emelje, amely vetekszik bármely mai francia, osztrák vagy angol parkkal vagy épített örökséggel világszerte.

További információk a kiállításokról, nyitvatartásról a kastély honlapján találhatók.

Fotó: Hidegh András

 

 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: Eszterháza

Legnépszerűbb cikkek