| 1 perc olvasás

Megünnepelték a határőrség napját Sopronban

Védőszentjük napját ünnepelték a soproni nyugállományú határőrök csütörtökön a BM Klub kertjében. A Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének tagjai idén is elődjeik előtt tisztelegtek.

A határőrnapot minden évben Szent László napján, a határőrség védőszentjének ünnepén tartják. Ebből az alkalomból immár 32.alkalommal szervezett megemlékezést a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete a BM Klub kertjében.  

Az eseményen dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, Juhász Adrienn önkormányzati képviselő, Stöckert Tamás önkormányzati képviselő, valamint a Soproni Rendőrkapitányság vezetői is részt vettek. 

Fotó: Griechisch Tamás

Mihályi Ervin, a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének elnöke elmondta, hogy 32. éve találkoznak a határőrök Sopronban a határőrség napja alkalmából, amikor megkoszorúzzák a kertben található kopjafát, majd lehetőség nyílik közös ebédre, baráti beszélgetésekre is.

Fotó: Griechisch Tamás
Kiemelt célunk a hagyományőrzés, ezért az Egyesület rendszeresen szervez összejöveteleket, ahol az egykori határőrökkel felidézzük a közösen átélt élményeket és emlékeket. Fontos küldetésünk,hogy a fiatalabb generáció tagjai is megismerjék a határőrség történetét és hagyományait.
Fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, Juhász Adrienn önkormányzati képviselő, valamint Stöckert Tamás önkormányzati képviselő is lerótta tiszteletét a BM Klub kertjében álló kopjafánál.  

Fotó: Griechisch Tamás
A határőrség napját több mint harminc éve – 1992 óta – a határőrök védőszentje, Szent László lovagkirályunk emléknapjához kötődően ünnepeljük, akinek nevéhez fűződik a korai magyar határőrizet megszilárdítása és a határvédelem megszervezése. A Magyar Köztársaság határőrsége 2008. január 1-jén olvadt be a rendőrségbe, szervezeti önállósága megszűnt, ingatlanjai, járművei és egyéb eszközei a rendőrség vagyonkezelésébe kerültek.
Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek