| 2019. március. 26. | 2 perc olvasás

Megválasztották Sopron Város Kékfrankos Borát

Iváncsics Zoltán 2017-es kékfrankosát választották idén Sopron Város Kékfrankos Borának. A rangos borválasztón 15 pincészet 18 kékfrankosát kóstolta és értékelte a szakértő zsűri. A győztes borral kínálják és ajándékozzák a városi protokoll rendezvények vendégeit.

A Soproni Borvidék gazdáinak legjobb kékfrankosait kóstolta kedden a szakértő és a társadalmi zsűri. Sopron önkormányzata, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa, és a Soproni Borút közösen szervezte meg a rangos borválasztót, ahová kitűnő tételek érkeztek.

- A városnak megtiszteltetés, hogy a borosgazdák a legjobb nedűjüket hozták el a megmérettetésre – emelte ki Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki hozzáfűzte: ez nem verseny, hanem kiválasztás. - Idén 15 gazda 18 bora szerepelt itt. Ez több, mit az előző év felhozatala, amely mutatja, hogy nagy érdeklődés övezi az eseményt – fűzte hozzá.  


fotó: Griechisch Tamás

A megmérettetésre érkezett nedűket a szakmai zsűri kóstolta végig, majd a legjobb 4 minta került a társadalmi zsűri elé – így döntötték el a végeredményt. A kékfrankos egy savhangsúlyos, gyümölcsös, fűszeres vörösbor, amely különleges bánásmódot igényel, már akkor, amikor a szőlő még a tőkéken van.

- Ha jó bort szeretnénk, ahhoz egész évben kell művelnünk a szőlőt – hangsúlyozta Taschner István. - Tehát a szőlőt meg kell válogatni, már a virágzás után, hogy annyi termés legyen csak rajta, amennyi magas minőséggel tud megérni. Egy bor a magas cukor- és beltartalom értékétől lesz magas minőségű – tudtuk meg az elnöktől, aki kiemelte: mindez függ a gazda felkészültségén, no meg a szerencsén is.  


fotó: Griechisch Tamás

Sopron Város Kékfrankos Borának kiválasztásán részt vett Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok is, aki köszöntőjében kiemelte: városunk egy különleges borkultúrával rendelkezik és erre az értékre vigyázni kell. - Köszönöm a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának és a Borút Egyesületnek, hogy megszervezték ezt a mai, neves rendezvényt. Hálás vagyok a szakmai és társadalmi zsűrinek egyaránt, amiért itt töltötték a mai napot, hogy a szaktudásukkal kiválasszák a jók közül is a legjobbat. Úgy gondolom, kiváló eredmény született – mondta a városi tanácsnok.

A rangos borválasztót Iváncsics Zoltán 2017-es kékfrankosa nyerte. Ez a nedű kerül majd a városba érkező protokoll események vendégeinek poharába és ezt a tételt ajándékozzák majd a Sopronba érkező közéleti és hivatalos személyeknek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek