Megvan a dátum! Június 27-én nyit a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Június 27-én, ötven évvel a hivatalos nyitó előadás és nyolcvanhárom évvel az első koncert megtartását követően ismét kinyit a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. A jubileumot ünnepséggel és a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Szuperhősök című hangversenyével köszöntik.

Pataki András, a létesítményt üzemeltető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a barlangszínház fél évszázada, 1970. június 27-én nyílt meg a győri teátrum Oidipusz király című drámájával. Erről az évfordulóról mindenképp megemlékeztek volna a szezonban. A veszélyhelyzet miatt azonban egyrészt halasztani kellett a játszóhely nyitását, másrészt megváltoztatni a műsort. A rendezvények tartására vonatkozó szabályok lazításával lehetővé vált a nyitó dátum, ezért úgy döntöttek, hogy a barlangszínházat a szimbolikus ünnepi dátumhoz alkalmazkodva és az ötven évad előtt tisztelegve június 27-én nyitják meg.

Az egészségügyi előírások miatt a maximálisan befogadható 760 néző helyett csak 199-en vehetnek részt az eseményen. A nézőtéren csak minden második sorban és minden harmadik ülésen lehet helyet foglalni, utóbbi alól kivételt képeznek az egy háztartásban élők. A nézőtéren és a kiállító térben kötelező szájmaszkot viselni – hangsúlyozta Pataki András.

Az este hét órakor kezdődő jubileumi ünnepi esten fellép Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színész, érdemes művész, aki az 1970. június 27-i előadásban Kreon szerepét alakította. Ő azóta nem járt és nem is játszott a barlangszínházban, most egy verssel köszönti az évfordulót. Meghívták Forgács Pétert, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját, Jászai-díjas és érdemes művészt, továbbá a barlangszínház alapítójának, Várady Györgynek Budapesten élő lányát, Várady Esztert.

Az ünnepi esten rendezik az öt előadásból álló Dohnányi-Restart komolyzenei bérlet első koncertjét. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Szuperhősök címmel tiszteleg a koronavírusos helyzetben helytálló egészségügyi dolgozók, valamint mindazok előtt, akik a járvány idején is példás munkával szolgálták a társadalmat, közösségeiket. A hangversenyen Beethoven Egmont-nyitánya mellett James Bond és más híres filmek zenéi csendülnek fel.

Ez a nap számunkra különösen jelentős, három szempontból is: egyrészt, 1937. június 27-én volt az első koncert a barlangszínházban, hála Dohnányi Ernőnek, aki ezt a helyszínt felfedezte a kultúra számára. Másrészt, 1970. június 27-én volt az első színházi előadás itt, hála Várady Györgynek, a Győri Kisfaludy Színház volt igazgatójának, aki megalapította a barlangszínházat. Most pedig egy világjárvány közben 2020. június 27-én lesz az újranyitásunk, hála Istennek - mondta Pataki András.

A bérlet-sorozat következő estjein a városi szimfonikus zenekar tagjaiból álló Wespa Quartett zenél. Heuriger címmel összeurópai kocsmazenékből válogattak Erdélytől Dublinig, ennek keretében Schubert, Bartók és Beatles szerzeményeket játszanak majd július 4-én. Július 11-én a Néger-Kvartett című műsorukat mutatják be, felcsendül Dvořák Amerikai vonósnégyese és részleteket hallhatnak a nézők Bernstein West Side Storyjából. Haydn-állatkert címmel a kvartett tagjai egy egész zenei kollázst adnak elő Joseph Haydn Béka-, Pacsirta- és Lovas vonósnégyeseiből július 18-án.  Július 25-én pedig Szerelmi álmokat játszanak a muzsikusok Liszt, Dohnányi és Mozart műveiből.

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház tanösvénye és témaparkja szintén június 27-től látogatható. Pataki András reméli, hogy a korlátozások tovább enyhülnek, és augusztusban már a legutóbb meghirdetett műsorkínálattal és teljes házzal működhetnek tovább.

Legnépszerűbb cikkek