Gőzerővel zajlott a munka pénteken délelőtt Komáromban, a fagylaltfagyasztó laboratóriumokban. A Magyar Cukrász Ipartestület 25. alkalommal rendezte meg az Év Fagylaltja versenyt.
„Idén három kategóriában hirdették meg a versenyt, mind a három kategóriában elindultunk. Van egy csokoládéfagylaltunk, ott egy különleges lekvár és csokoládéval készültünk, keleti fűszerekkel ízesítve. A mentes kategóriában kétfajta fagylaltot indítottunk el a versenyre, az egyik a Szegedhez fűződő Hungaricum, a szegedi Fűszerpaprika, a másik pedig egy földimogyorós sárgabarack” – mondta Novák Ádám mestercukrász, a REÖK Kézműves Cukrászda csapatának vezetője.
A rendezvényen az érdeklődőknek is lehetőségük volt a korábban nyertes, valamint az idén nevezett fagylaltok előkóstolására.
Idén egy balatonmáriafürdői fagylaltozó cukrásza kapta a legnagyobb elismerést. Somodi János desszertje, a sütőtökös mandulafagylalt dióvariációkkal, nyerte el idén az Év Fagylaltja címet.
„Felfoghatatlan. De nagyon sok munkám van a fagylaltban. Tavaly ősszel fogalmazódott meg bennem ez a fagylalt, amikor sütőtökszezon volt. És ezt egy avolai mandulafagylalttal kevertem” – fogalmazott a győztes fagyi készítője.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint annak a cukrászdának, amelyik most hazavisz valamilyen helyezést, az egy nagyon jó visszajelzést jelent saját üzletének, vendégkörének, akiket egy picit ez meg is tud erősíteni, hogy „ez egy jó hely, ide érdemes járni”. De aki a nagydíjat nyeri, az hosszú évekre be tudja magát biztosítani – tette hozzá.
A díjnyertes fagylaltot hamarosan az ország 400 cukrászdájában meg lehet majd kóstolni.
Kép forrása: Pixabay.com