| 2021. augusztus. 17. | 1 perc olvasás

Megyei elismerést kapott Pataki András

Dr. Kovács Pál-díjat kapott Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díszközgyűlésén, amelyet a győri Esterházy-palotában tartottak – közölte a megyei önkormányzat.

A Dr. Kovács Pál-díjat minden évben olyan személynek ítélik oda, aki sokat tett a megye közművelődésének fejlődéséért.

A méltatásban elhangzott, hogy Pataki András Pápán érettségizett, majd a Győri Hittudományi Főiskolán, a Pécsi Tudományegyetemen és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett. Neve akkor vált országosan ismertté, amikor 1986-ban megalakult az ajkai Forrás Színpad, amelynek ő volt az egyik alapítója. Később a Veszprémi Petőfi Színház, majd az Evangélium Színház vezetője lett. 2008 óta a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke. 2012-től a Soproni Petőfi Színház igazgatója, majd a soproni közművelődés és kultúra legfontosabb intézményének, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. szervezetének ügyvezető igazgatója lett. Pataki András meghatározó és megkerülhetetlen személyisége a gazdag polgári hagyományokkal rendelkező városnak. 2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára és szenátora.

Sikeres szakmai tevékenységét mutatja az ez idő alatt kapott számos elismerés és kitüntetés: 2018-ban Radnóti Miklós-díjjal, egy évvel később Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2020-ban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismerését, az Aranyplakett kitüntetést vehette át Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából tartott délvidéki ünnepségen. Áldozatkész tevékenységével hozzájárult a délvidéki és az egyetemes magyar kultúra, művészet, közművelődés gazdagításához. Mindemellett több szakmai cikk, mű és könyv szerzője is – olvasható a szakember méltatásában.

 

Borítókép: Sopron Média archív

Címkék: elismerés

Legnépszerűbb cikkek