| 2023. február. 9. | 2 perc olvasás

Megyei Német Vers- és Prózamondó Verseny Sopronban

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola – a hagyományokhoz híven – január végén ismét megrendezte a Megyei Német Vers- és Prózamondó Versenyt. Győr- Moson-Sopron Vármegye 13 német nemzetiségi oktatást folytató általános iskolájából érkeztek tanulók.

A közel 90 diák 5 kategóriában mérhette össze a tudását. Nagy öröm, hogy évről évre vannak versenyzők a „Mundart” (nyelvjárás) kategóriában is, ahol a versenyzők a magyarországi németség nyelvén adnak elő verseket vagy prózai műveket, így őrizve nemzetiségi identitásukat.

Tormáné Bakody Noémi

A rendezvényt az iskola Igazgatónője, Tormáné Bakody Noémi köszöntője után - fenntartói részről - a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya, Krisch Magdolna nyitotta meg. A megnyitón fellépett az iskola nemzetiségi néptánccsoportja is, valamint egy tehetséges tanuló verset mondott, egy másik pedig tangóharmonikán játszott.

Krisch Magdolna

A megnyitó után következett a megmérettetés. A versenyzők egy vagy két szabadon választott művet adtak elő. A zsűriben jelen voltak a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője, partneriskolánk, az eisenstadti St. Georgen Volksschule igazgatónője, az UNESCO nemzetközi oktatási programjának keretei között iskolánkban tevékenykedő önkéntes fiatal, egykori vendégtanárunk Németországból, a Hársfa sori tagóvoda vezetője, partneróvodánk, a Bánfalvi Óvoda óvónője, a helyi németség kiváló képviselői, valamint német nyelvet és német nemzetiségi nyelvet oktató pedagógusok - közölte a Soproni Német Nemzetiségi Iskola közleményében.

A zsűri nem volt könnyű helyzetben, hiszen nagyon sok tehetséges versenyző közül kellett kiválasztania a legjobbakat. Az eredményhirdetésig az intézményben tanító pedagógusok gondoskodtak a szabadidő hasznos eltöltéséről. A gyerekek barkácsolhattak, kémiai kísérleteket nézhettek, informatikai játékokat játszhattak, filmet nézhettek, a tornateremben pedig egy kis mozgáslehetőség várta őket.

A prominens zsűri minden kategóriában könyvvel és oklevéllel díjazta a legkiválóbb előadókat. Kategóriánként 4 versenyző jutott tovább a területi versenyre, melyet 2023. április 14-én rendeznek meg Mosonmagyaróváron. A helyezettek mellett számos tanuló különdíjban részesült.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolából 19 tanuló vett részt a megyei fordulón. Tizenketten Mosonmagyaróváron mérhetik össze a tudásukat a régió legjobb versmondóival, öten pedig különdíjban részesültek.

A rendezvény eredményhirdetéssel zárult, ahol az egyes kategóriák első helyezettjei a közönség előtt ismét előadhatták az általuk választott verset vagy prózát. A zárszót Wild Róbert, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata nyugat-magyarországi regionális irodájának vezetője mondta.

Legnépszerűbb cikkek