Megyénk is támogatja a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését

„ - Arra buzdítunk mindenkit, hogy elektronikus úton aláírásával támogassa a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított kezdeményezését” - mondta el Németh Zoltán a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Németh Zoltán elnök emlékeztetett arra, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés múlt pénteken elfogadta határozatot, amelyben támogatja a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezését. Mindezt azért teszi, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikája kiemelt figyelemmel kezelje a nemzeti régiókat.

- A kezdeményezés gazdasági fontosságát mutatja, hogy sikerével a nemzeti/etnikai kisebbségi régiók társadalmi, területi kohéziójában rejlő gazdasági potenciál gazdasági erőforrássá változtatható, vagyis megakadályozható a munkaerő elvándorlás, asszimiláció, gazdasági diszkrimináció. Így Európa őshonos nemzeti közösségei egy olyan uniós keretet nyernének, amelynek segítségével szülőföldjükön őrizhetnék meg identitásukat. Ez által pedig azok az uniós tagállamok, ahol őshonos nemzeti kisebbségek vannak, szintén többletforrásokhoz jutnának - emelte ki a kezdeményezés gazdasági jelentőségét Németh Zoltán.

Győr-Moson-Sopron megyében nyolc képviselettel rendelkező nemzetiség él, melyből 3 (horvát, német, roma) választással létrejövő megyei nemzetiségi önkormányzat is működik. - Mindig is erőforrásként tekintettünk a nemzetiségekre, akik kultúrájukkal színesítik értékeinket, ezért támogatásukat és hagyományaik ápolását a megyei önkormányzat mindenkor feladatának tekinti - tette hozzá a megye elnöke.

Németh Zoltán tájékoztatójában arra is kitért, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Marosvásárhelyen alakult, Maros megyével pedig már több mint 20 éve testvérmegyei kapcsolatokat ápolunk. - A nemzeti összetartozás évében különösen nagy jelentőséget kap a kezdeményezés, s mi segíteni szeretnénk a határon túli magyarság boldogulását - hangsúlyozta.

A pártokon és országokon felül álló kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió a kohéziós alapokra vonatkozó döntéseinél és a saját intézkedései során elősegítse az őshonos nemzeti kisebbségek szülőföldön való boldogulását és gyarapodását. Hét országból egymillió támogató aláírásnak kell összegyűlnie május 7-ig. Nem kizárólag magyar ügyről van szó, Európában négyszáz kisebbség él, hét lakos közül egy az őshonos vagy regionális kisebbségekhez tartozik.

A kezdeményezés támogatásának honlapja: www.nemzetiregiok.eu.

Legnépszerűbb cikkek