| 2020. április. 3. | 1 perc olvasás

Megyénk tekintetében is elérhetőek az utazási, helyváltoztatási szokások márciusi változásai

A Google pénteken közzétette a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott hatósági intézkedések okozta, az utazási, helyváltoztatási szokásokban a világ 131 országában márciusban bekövetkezett változásokat, hogy segítse a közegészségügyi szerveket a vírus elleni küzdelemben. Az adatok megyénként is megtekinthetőek, így a Győr-Moson-Sopron megyei változások is levonhatóak az adatokból.

A közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján, földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra vonatkozóan is. A vizsgálatokat a február 16. és március 29. közötti időszakban végezték.

A világjárványra reagálva egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közegészségügyi stratégiák, így a vírus átadásának lassítására hivatott szociális távolság betartása is. A Google Térképen aggregált és anonim adatokat használnak, hogy megmutassák, mennyire zsúfoltak különböző helyek, segítve ezzel a forgalmi dugók azonosítását vagy egy helyi vállalkozás látogatottsági csúcsidejének meghatározását. A közegészségügyi tisztviselők szerint ez a típusú aggregált és anonim adat segítheti munkájukat, hiszen kritikus döntések alapját adják a COVID-19 elleni küzdelem során - olvasható a Google MTI-hez eljutatott közleményében.

Győr-Moson-Sopron megyei helyváltoztatási adatok
Győr-Moson-Sopron megyei helyváltoztatási adatok
Forrás: Google

Az adatok szerint megyénkben 71%-os csökkenés figyelhető meg a kiskereskedelmi és szabadidős helyszínek látogatottságában. Ilyenek az éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak és mozik. Az élelmiszerboltokba, illatszerboltokba, gyógyszertárakba és  piacokra is 48%-al kevesebben látogattak. Hasonlóak az adatok az állomások és a munkahelyek tekintetében is, 51 és 42 százalékkal kevesebben keresték fel ezeket a helyeket. A legalacsonyabb látogatottság csökkenés a közparkok, nemzeti parkok, kutyasétáltatók és a strandok esetében figyelhető meg, ott csupán 6%-ot esett vissza a forgalom, növekedés pedig, értehető okokból, csak a lakóhelyek tekintetében fedezhető fel, 11%-os arányban.

A Google közleménye hangsúlyozza, hogy a jelentést aggregált, névtelen adatokkal hozták létre azon felhasználók adataiból, akik bekapcsolták helyelőzményeik követését, amely funkció azonban alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Azok a felhasználók, akiknek be van kapcsolva a helyelőzmények követése, Google-fiókjukban bármikor kikapcsolhatják a funkciót, illetve bármikor törölhetik helyelőzményeiket közvetlenül az idővonalukról.

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Sopron Média fotóarchívum 

Legnépszerűbb cikkek