| 2020. február. 5. | 2 perc olvasás

MÉHEK és nem MÉHEK - farsangi koncert a Kórus Spontánusszal

Az új év beköszöntével nem váratja sokáig közönségét a soproni Kórus Spontánusz: február 16-án, vasárnap 15 órakor sor kerül az évad második bérletes koncertjére, amely minden lesz, csak nem szokványos.

Január utolsó hétvégéjén két napon keresztül zajlottak a próbák az Egyetemi Ifjúsági Házban a Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Molnárné Dukai Éva), a Roth Dalárda és Eötvös Kamarakórus (karnagy: Margittai Endréné), a HJAMI Kórus (karnagy: Pavelka Krisztina) és a Szent Orsolya Kamarakórus (karnagy: Horváth József) részvételével a Kórus Spontánusz műhelyében, hogy a kibővült kórus felkészüljön a nagy, már hagyományossá vált farsangi, ifjúsági hangversenyre.

Ezúttal a városi középiskolás énekkarok mellett a stílszerűen méheknek öltözött, abszurd zenét játszó TurbóMÉHEK együttes is közreműködik az eseményen. Méhes Csaba és Hargitai Gábor, a MÉHEK két frontembere 1995-ben tűntek fel Sopron, majd Budapest utcáin. Mindketten egyforma hóbortossággal rendelkeztek (és rendelkeznek azóta is) ahhoz, hogy a sors összehozza őket. Azóta a hírük futótűzként terjed országon belül és országhatáron túl is. Miután nagy sikerrel túljutottak az elő- és a középdöntőn, döntős résztvevői voltak a Magyar Rádió 2006-ban megrendezett 8. Humorfesztiváljának. Zenéjüket humoros és mély értelmű dalok, pezsgő ritmusok jellemzik.

Kocsis-Holper Zoltán karnagy fejében régóta motoszkált a gondolat, hogy jó lenne összehozni egy közös koncertet velük: “Na, majd egy szép kerek évfordulón! Ez idén annyiban sikerült, hogy ők 25, mi pedig 18 évesek vagyunk…” Többek között kortárs ausztrál, izlandi, magyar és északi kórusművekkel, valamint MÉHEK-dallamokkal - mint például a Barbie-dal, amelyet Kocsis-Holper Zoltán, a Spontánusz művészeti vezetője hangszerelt át kórusra - teremt vidám hangulatot vendégfellépőivel a vegyeskar a GYIK Rendezvényházban. 

TurbóMÉHEK
TurbóMÉHEK

A Kórus Spontánuszról:

A Kórus Spontánusz 2001-ben alakult abból a célból, hogy karácsony közeledtével utcai énekléssel örvendeztesse meg a járókelőket. Ebből a baráti kezdeményezésből egy immár tizenöt éve működő együttessé nőtte ki magát, mely 2005-ben egyesületi formát is öltött. A kórust a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán vezeti.  Bárkinek és bárhol énekel ez a fiatalokból álló kórus, ahol szívesen hallgatják: a koncertterem elegáns közönsége vagy egy óvodai csoport előtti fellépés ugyanúgy megmérettetés és örömforrás. A kórus rendszeres résztvevője az Énekel az ország projektnek.  Kipróbálták már magukat a nemzetközi mezőnyben is: 2008 nyarán az 5. Kórusolimpián (World Choir Games) Grazban arany- és ezüstdiplomás helyezéseket értek el. 2012 novemberében pedig a kétszeres Grammy-díjas Vance George vezényletével adtak nagy sikerű koncertet. 

A kórus 2014-ben a 8. Kórusolimpián ismét arany és ezüst minősítést szerzett a lettországi Rigában. 
2016-ban, a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában harmadik díjat nyertek, a vegyes kari kategóriában pedig hatodik helyezést értek el. A versenydíj mellett Kocsis-Holper Zoltánnak és a Kórus Spontánusznak ítélte oda a művészeti bizottság az Editio Musica zenei kiadó különdíját egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért. A tavalyi évadban meghirdetett első bérletes évadunk mindhárom előadása teltházat vonzott, ezért a 2019/2020-as évadban ismét adunk lehetőséget a zeneszerető közönségnek bérletek vásárlására. Az énekkar tagjai hétről hétre bizonyítják a szombati próbák során, hogy a tanulás vagy a munka mellett van még helye a közös muzsikálásnak is.

Kórus Spontánusz
Kórus Spontánusz

Legnépszerűbb cikkek