| 2020. november. 4. | 1 perc olvasás

Méhraj befogásához hívták a szakembereket egy soproni társasházba

Méhraj befogásáshoz hívták a szakembereket egy soproni társasházba. A méhrajzás hagyományosan májustól-júniusig tart, melynek következtében egy-egy család új otthont keres magának. A szakember szerint a téli időszakban is befészkelhetik magukat egy-egy házba.

A tavaszi időszakban rendszeresen riasztják a szakembereket méhrajok befogásához. A jelenség oka, hogy a méhek túlszaporodnak, és egy-egy család kénytelen új otthont keresni. A napokban egy soproni társasházba hívták a szakembereket egy fában megtelepedett méhcsaládhoz. A befogást általában nehezíti, hogy a rovarok fészke nehezen látható.

- A legnagyobb problémát az okozta, hogy megtaláljuk a méhraj pontos fészkét , mert ha ez nem sikerül akkor a mentés sem valósulhat meg. Szerencsére jól látható volt a fészek így pontosan tudtuk, hogy a fa melyik részét kell ledarabolni. A befogást követően a méhek karanténba kerülnek, ahol az egészségi állapotukat is megvizsgáljuk. A karantént követően tavasszal helyezzük el a rovarokat a kaptárokba - tudtuk meg Horváth Antal, méhésztől. 


Fotó: Riba Szabolcs

A méhek fákban, redőnytokokban, szellőzőkben és kéményekben is megtelepedhetnek. A szakember kiemelte: a fészkek, a méhrajok eltávolításához mindenképpen szakemberek segítségét kell kérni.

 -Alapvetően a méhcsalád természetes rajzása okozza a problémát. A rajzás időszakában a családok nagy része megpróbálja az új helyet megkeresni, és ezeket az üres lyukakat próbálják kitömni, ebbe építik bele a lépet, amit adott esetben egy egysszerű mozdulattal el lehet távolítani. Sopron város területén jelenleg négy méhcsaládról tudok akik jelen pillanatban is épületben vannak, őket nehezebb eltávolítani.  A méhek a méztermelésen kívül a növények beporzásában is jelentős szerepet töltenek be - hangsúlyozta a soproni szakember.


Fotó: Riba Szabolcs

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek