| 2019. július. 4. | 1 perc olvasás

Méltó emléket állítanak az ojtozi hősöknek Sopronban

A soproni hazafiak a város gazdag történelme során sokszor bizonyították hősiességüket – erről adtak számot 1917. augusztusában, a történelmi Magyarország akkori legkeletibb pontján, az Ojzoti szorosban. Rengeteg vért ittak akkor a Keleti Kárpátok, de a Soproni 18-as Honvéd Gyalogezred hősies helytállással védte a hazát. Ennek is méltó emléket állít „Az Ojtozi Csata 1917-2017 Hősiesség, Hazaszeretet, Összetartozás” című kötet, amelyet július 16-án, kedden 11 órakor mutatnak be a soproni városháza dísztermében.

A rendezvényen Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszönti a vendégeket. A nagyérdeművel megosztja gondolatait Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője.

Az igényes kiadványt Dr. Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy fogja bemutatni, aki a könyvet gondozó Zrínyi Kiadó vezetője. A kötetet, és ezzel együtt a soproniak hősiességét méltatja majd Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A könyvbemutató után koszorúzással róják le tiszteletüket a hazafiak előtt. A megemlékezők elhelyezhetik a virágokat a 18-asok Deák téri emlékművénél, az Ojtozi-emlékműnél és a bánfalvi hősi temetőben.

Közreműködik Ács Tamás színművész és Csonka Ádám honvéd-hagyományőrző is.

A fotók archív felvételetk, amelyek az Ojtozi csata 100. évfordulóján, a Kelet Kárpátokban fekvő Ojtozi szorosban tartott megemlékezésen készültek.

Legnépszerűbb cikkek