| 2021. október. 28. | 4 perc olvasás

Méltó környezetben oktathatják a gyermekeket a felújított Orsolya-iskolában

Ünnepélyes keretek között dr. Veres András megyéspüspök, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Barcza Attila országgyűlési képviselő és a városvezetés jelenlétében megáldotta a közel 3 milliárd forintos kormányzati támogatással felújított és korszerűsített Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium épületét csütörtökön.

A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Iskola, Óvoda és Kollégium a város legnagyobb oktatási intézménye. Az óvodás kortól az érettségiig közel 1100 gyermek és fiatal neveléséről 100 pedagógus gondoskodik. A fejlesztés célja az volt, hogy korszerű testi, szellemi, valamint lelki nevelési és oktatási környezetet teremtsenek a gyermekek számára, amely hosszútávon erősíti a továbbtanulási esélyüket és bővíti elhelyezkedési lehetőségeiket. Mindezeken túl hozzájárul az oktatás magas színvonalának megtartásához és folyamatos emeléséhez. A beruházás részeként felújították az Orsolya téri épület belső tereit, köztük a Cifra folyosót, lefedték az udvart, amely révén bővült az aula, kialakult egy tornaszoba és tetőterasz. Sportudvart alakítottak ki és egy lépcsőt, amely a mélyudvart köti össze a függőkerttel. A korábban használaton kívüli terek közösségi funkciót kaptak.

A Horváth-házban szintén megújították a belső tereket és a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat, kilencszáz ember kiszolgálására alkalmas konyhát alakítottak ki, bővítették az étkezőt és a dísztermet, valamint akadálymentesítették az épületet egy lift elhelyezésével. Az építési munkálatokon túl korszerű nevelési-oktatási eszközöket és bútorokat szereztek be. A kivitelezés 2019 év végén indult az Orsolya téri épületben, amelyet a Horváth-ház követett.

- Az a küldetésünk, hogy országépítők legyünk, ez a Szent Istváni örökség, amelynek a kormány igyekszik megfelelni, hiszen gazdasági és szellemi szempontból is az ország jóléte azt követeli meg, hogy építsünk. Ezért a gazdasági nehézségeket és a pandémia okozta visszaesést úgy haladtuk meg, hogy „kanyarban előztünk” és invesztáltunk a jövőbe. A kormány olyan építkezéseket kezdett meg és támogatott, ami a pandémia közepén akár túlzásnak is tűnhet, de most látjuk, amikor 7 százalék fölött van a növekedés, hogy pont ez tette lehetővé, hogy „kanyarban előzzünk” és a munkahelyeket meg tudjuk tartani, és az építkezések által az ország gazdaságát előre tudjuk vinni. Ugyanez a helyzet az egyháznál is. Az építkezés a jövőbe fektetett tőke, ez anyagi és szellemi értelemben is igaz - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki arról is szólt, hogy nem kellett csökkenteni a beruházás műszaki tartalmát annak ellenére, hogy nem várt költségek merültek fel és növekedtek az építőipari árai az alapanyagoknak.


Fotó:Griechisch Tamás

- Az intézmény lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekek óvodás kortól modern körülmények között ám hagyományos, számunkra örökkévaló értékek mentén nevelkedhessenek. Ezen értékek megőrzése nagy fontossággal bír egy olyan zűrzavaros világban, ahol sokszor már a gyermekeink biztonsága sem magától értetődő – kezdte beszédét Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

- Köszönet az egyházak, hogy missziójának tekinti a közoktatásban való tevékeny szerepvállalást, amellyel a nemzet egészét szolgálja. A soproniaknak a Szent Orsolya-iskola működése bizonyítja, hogy ez a misszió mennyire értékes és mennyire eredményes is egyben. A város egyik legjobb iskolája ez, amelynek története közel 300 évre nyúlik vissza. Az iskola életét folyamatos gyarapodás jellemezte, egészen a kommunista időkig, amikor az intézmény spirituális és fizikai egységét is megszakították. A rendszerváltozást követően a régi egység ugyan helyreállt, de a további gyarapodásra még sokat kellett várni. 2010-ben végre egy új korszak kezdődött Magyarországon: a nemzeti kormány a családok, gyermekek boldogulását helyezte előtérbe, és közös munkánk eredményeképpen az egész ország és Sopron is egy olyan fejlődési pályára állt, amelyre az elmúlt 100 évben nem volt példa. A Szent Orsolya-iskola mostani megújulása jelzi, hogy az intézmény a várossal együtt visszatért a gyarapodás útjára. Köszönöm dr. Molnár Ágnes képviselő asszonynak, aki az iskola felújítását szívügyének tekintve Budapesten a lehető összes tárgyaláson eljárt azért, hogy műszaki tartalomcsökkenés nélkül az intézmény ilyen formában megújulhasson – tette hozzá Barcza Attila.

- A jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy gyermekeink a legjobb körülmények között nevelkedhessenek. Városunkban és térségünkben folytatjuk az óvodák, bölcsődék és az iskolák fejlesztését. Választókerületünkben templomfelújítási program is zajlik; 24 templom újul meg. Azon kell dolgoznunk, hogy az a nemzetépítés olyan módon tudjon folytatódni a Kárpát-medencében, amilyen úton 2010-ben elindultunk Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője – zárta szavait az országgyűlési képviselő.


Fotó:Griechisch Tamás

Kovács András igazgató a beruházásokat részletezve elmondta: 2016 áprilisában egy ezer négyzetméteres korszerű modern harmadik emelettel gazdagodott az Orsolya téri épületszárny. Még ennek az évnek a végén el is indult a következő ütem, melynek részeként nyílászárócserék, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, külső felújítás valósult meg. Új óvoda épült. Egy rövid szünet után ismét lendületet vett a megújulási folyamat, melynek részeként az utolsó ütem is megvalósulhatott.


Fotó:Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek