| 2021. július. 1. | 1 perc olvasás

Méltó síremléket kapott Weisz Ferenc a Szent Mihály temetőben

Összefogásból méltó síremléket emeltek elsősorban a városi kosárlabdához köthető szervezetek Weisz Ferenc (1933-2009) edző, sportvezető és sportújságíró elhanyagolt síremléke helyén a Szent Mihály temetőben.

Szemző Gábor ötletgazda, Weisz Ferenc egykori barátja kezdeményezésére kapott új síremléket a város egykori kosárlabdázója és sportújságírója, akinek sírját egyidőben szépen gondozták, de idén tavasszal, amikor meglátogatta a temetőben, észrevette, hogy hozzátartozó hiányában elhanyagolták, így Weisz Ferenchez méltatlanná vált – mondta Szemző Gábor.


Fotó: Pluzsik Tamás

Hozzátette, hogy ekkor megkereste a városi kosárlabda-szervezeteket, arra kérve őket, hogy anyagi úton támogassák annak rendbetételét. A kezdeményezés mellé állt a Sopron Basket, a Soproni Kosárlabda Club, a Soproni Tigrisek Sportegyesület, a SMAFC és a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia, valamint magánszemélyként dr. Hallerné Nagy Anikó és Csiszár Szabolcs.


Fotó: Pluzsik Tamás

Csiszár Szabolcs alpolgármester, aki magánszemélyként vett részt a síremlék csütörtöki avatásán, azt mondta, hogy a múlt tisztelete nélkül nincsen jövő, majd abbéli örömét fejezte ki, hogy összefogással méltó síremléket állíthattak Weisz Ferencnek. Hozzátette, hogy a sportszervezetek és a civil szervezetek összefogása mindenki számára nagyszerű példa.


Fotó: Pluzsik Tamás

Weisz Ferenc 1933-ban Sopronban született, érettségi után elvégezte az Idegen Nyelvek Főiskoláját. Sportszeretete összefonódott a kosárlabdával, játszott a Soproni Textilesben (Pamutiparban), majd Budapesten. 1963-ig volt aktív játékos, ezt követően több soproni csapatnál edzősködött (SFAC, Postás SE, SSE). 1962-1990-ig a Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke volt, majd a városi kosárlabda-szövetséget irányította. 1994-ben Sopron Sportjáért kitüntetést kapott. A soproni sporteseményekről 1962-től tudósított.


Fotó: Pluzsik Tamás

Legnépszerűbb cikkek