| 2021. július. 11. | 2 perc olvasás

Melyik madár legyen az év madara 2022-ben?

Idén is elindította a szavazást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 2022-es év madarára. Az 1979-ben elindított program célja, hogy megismertessék a társadalommal azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság fontos szerepet kaphat. A 2022-es év madara szavazás jelmondata a Sokszínű természet.

A jelmondattal nemcsak a madárvilág változatos megjelenésére szeretnék felhívni a figyelmet, hanem a biodiverzitás, a biológiai sokféleség, sokszínűség fontosságára is. A biológiai sokféleség azt fejezi ki, mennyire gazdag természeti környezetünk. Az élőlények összessége és fizikai környezetük állandó kölcsönhatásban állnak egymással – ez a kölcsönhatás hozza létre az ökoszisztémákat, amelyek nélkül az emberi élet is elképzelhetetlen lenne.

A biodiverzitást azonban számos veszély fenyegeti világszerte: több növény- és állatfaj halt ki, illetve kerül ma is a kihalás szélére az emberi tevékenység következtében. A biológiai sokszínűség megszűnése nem csak a ritka állat- és növényfajok eltűnését foglalja magában, mert azzal is együtt jár, hogy az egyes ökoszisztémák kevésbé képesek megújulni, és a természeti rendszerek sérülékenyebbé válnak a külső hatásokkal szemben.

Éppen ezért három feltűnően színes fajt bocsájt az MME szavazásra a lakosság körében, amelyből egy a biológia sokféleség nagykövete lesz 2022-ben:

Kékbegy

Nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. A nádasok szegélyzónájában fordul elő leginkább, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli. Kedveli a csatornapartokat, halastavakat, bányatavakat. Előszeretettel keresgél a növényzet alsó részén, az avas nádban, amit költőhelyként is használ. Vonuló, a telet Afrikában tölti. Hazai fészkelőállománya 1.200–2.000 párra tehető (2014-2018).


Forrás: MME/ Simay Gábor

Zöld küllő

Gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít, és akár több évig is használ. Hazai fészkelőállománya 15.000–17.000 párra tehető (2014-2018), és növekedést mutat.


Forrás: MME/ Orbán Zoltán

Vörös gém

Nagy méretű gázlómadár. Laza telepeit nagy kiterjedésű nádasokban alakítja ki. Fészkét nádból építi, fészekalapjait más fajok is felhasználhatják. Költőhelyétől sokszor jelentős távolságra is eljár táplálkozni, kedveli a székisásosokat. A halak mellett kétéltűeket, vízirovarokat, rákokat is fogyaszt. Vonuló, április és szeptember között figyelhető meg hazánkban. Nyugat-Afrikában telel. Hazai fészkelőállománya 630–810 párra tehető (2015-2018).


Forrás: MME/Fülöp Endre

A szavazatokat itt lehet leadni.

Legnépszerűbb cikkek