| 2020. április. 15. | 2 perc olvasás

Mennyien vehetik majd át a diplomájukat a Soproni Egyetemtől?

Április elején jelentette be Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv munkahelyteremtési programjának részeként az eddig nyelvvizsga hiányában beragadt 75 ezer diplomát kiadják. A nyelvvizsga nélkül átvehető diplomák közül nagyjából 2000 darab a Soproni Egyetemről fog kikerülni.

A korábbi döntésről a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája egyeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Ennek eredményeként a döntés vonatkozik minden diplomára - függetlenül a végzés idejétől, egyetemtől, szaktól -, valamint a felsőoktatási szakképzési oklevelekre is.

- Országos szinten 75 ezer, nálunk több mint 1800 diploma vár arra, hogy kiosszák – világított rá dr. Katona György, a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese. - A lebonyolítás eljárásrendjét a napokban tárgyaltuk. Először is meg kell rendelni a nyomtatványokat, amely nem a legegyszerűbb dolog, hiszen ez egy nagyon szigorú, előre sorszámozott termék, amelyet egy nyomda készíthet az egész országban. Amint megkapjuk az anyagokat, megszervezzük, hogy miképpen vesszük fel a kapcsolatot a hallgatóinkkal – fejtette ki.

Dr. Katona György, a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese
Dr. Katona György, a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese

Ez lesz az egyik legfontosabb feladata az egyetemeknek. Sokaknál előfordulhat ugyanis, hogy adataik megváltoztak. Amint elkészültek a nyomtatványok egy aláírás ellenében a dokumentumok átvehetők lesznek. Sokan igazságtalanságot éreznek azonban ebben a lehetőségben.

- A munkaerőpiac egy része nem igényel nyelvtudást egy adott szakma betöltéséhez – emelte ki az oktatási rektorhelyettes. - És ők kitűnően tudnák alkalmazni ezeket a nyelvvizsgával nem, de szaktudással rendelkező kollégákat diplomás munkakörökben. Eddig ezt nem tehették. Gyakorlatilag az állam számára több milliárd forintos kidobott pénz volt az ő képzésükre fordított összeg, most ez elkezdhet hasznosulni. Azok pedig, akik letették a nyelvvizsgát és most a arról beszélnek, hogy ez nem korrekt eljárás, csak részben van igazuk, hiszen számukra a munkaerőpiac egy szélesebb szegmense nyitott. Vagyis azon munkahelyek, ahol a szaktudás mellett nyelvtudást is elvárnak – részletezte.

A nyelvvizsga letétele tehát nem válik feleslegessé ezek után sem. A diploma átvétel lehetősége egyébként azok számára is elérhető lesz, akiknek több nyelvvizsgát írt elő a felsőoktatási jogszabály. Érvényes továbbá mindazokra, akik 2020. augusztus 31-éig sikeres záróvizsgát tesznek, és abszolválnak.

Legnépszerűbb cikkek