| 2018. április. 9. | 1 perc olvasás

Menő Reformáció - Vándorkiállítás, amely a reformáció értékeit és örökségét mutatja be Sopronban

Sopronba érkezett a Reformáció Emlékbizottság mozgókiállítása, a Menő Reformáció. Az installáció különlegessége, hogy egy csaknem 17 méter hosszú, városi, alacsony padlós csuklós buszt alakítottak át erre a célra. A vándorkiállítás vasárnap érkezett Sopronba, és hétfőn még látogatható a Deák téren, kedden azonban már Harkán állomásozik.

A teljesen átalakított busz fő célja, hogy az egész országot bejárva, a kisebb települések lakóihoz is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit. A mozgó tárlat lehetővé teszi, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megismerkedhessen a reformáció félévezredes örökségével. 

A kiállítás elsősorban arról szól, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) minden korban érvényes témái köré fűzve mutat be.  A tárlat kortársainkkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb hozzánk a több, mint félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült megújulási mozgalom, a reformáció értékeit.


fotó: Leczovics Zsolt

A szervezők szerint a kiállítás az ide látogatók világképéhez is sokat hozzáad, valamint az iskolás diákok történelem tanulmányaiban is segítséget nyújthat, hiszen a tárlat interaktív módon hozza közelebb a reformáció örökségét.

A vándorkiállítás április első felében Győr-Moson-Sopron megyét járja be: vasárnap érkezett városunkba, ahonnan hétfőn távozik, és kedden már Harkán lesz látható. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek