Mentális jóllét nélkül nincs egészség

A lelki egészség világnapját 1992 óta világszerte október 10-én rendezik meg. Az eseményt a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a pszichiátriai betegségek gyakoriságára, a kezelési lehetőségekre és a mentális egészség megőrzésének módszereire.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota. Mentális egészségünk alapvető és fontos része egészségi állapotunknak, erről azonban néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

A jeles események, ünnepi alkalmak mindig „megállót” jelentenek a rohanó hétköznapokban. A lelki egészség világnapja a mentális jóllétünk megőrzésének fontosságára emlékeztet, egyben elgondolkoztat, hogy vajon magunk is kellő figyelmet szentelünk-e a testi, lelki és szociális egyensúlyunk megőrzésére? – osztotta meg gondolatait a világnap kapcsán Payrits Mariann, a Soproni Gyógyközpont klinikai szakpszichológusa.

Általában a félelem és a bizonytalanság az a két faktor, amelyek a lelki egészséget alá tudják ásni. Elég a világot sújtó COVID-járványra visszagondolni, ami átírta az emberek életmódját. A félelem hatására sokan visszahúzódtak, elszigetelődtek, és megnőtt a pszichés problémákkal küzdők száma.

A bizonytalan jövőkép szintén negatív hatással lehet a lelki közérzetre

– fejtette ki a szakember.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

A mai világban rengeteg csatornán (pl. internet, tv, rádió) keresztül, több érzékszervünkre „ömlik” az információ. Olykor elkerülhetetlenek a szorongást keltő tartalmak, amik később negatív gondolatokat ébresztenek bennünk. Irreális elvárás önmagunkkal szemben, hogy soha ne szorongjunk. Azt kell megtanulnunk, hogy a félelmeinket és a szorongást hogyan tudjuk feloldani és erre kell megtanítani a felnövekvő generációt is.

Ha szülőként nincs egy stabil gondolkodási keretrendszer, akkor a gyermekeinknek sem tudjuk a megfelelő mintát átadni

– sorolta Payrits Mariann.

A lelki egyensúly és a harmónia megőrzését leginkább a közösséghez tartozás, az egymásra való odafigyelés tudja elősegíteni. Ebben elsődleges a család szerepe, de ugyanilyen fontos lehet akár egy vallási közösség, szabadidős vagy életkori csoport.

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a régi értékektől való eltávolodás, a nagycsaládok fellazulása fokozza a problémákat, nincsenek meg azok a közegek és lehetőségek, ahol a szorongásokat elsődlegesen fel lehetne oldani

– tette hozzá.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

A lelki egészség világnapja egyben emlékeztet arra is, hogy ne féljünk szakember segítségét kérni, ha úgy érezzük, mentális támaszra van szükségünk.

A Soproni Gyógyközpontban mind a felnőtt, mind az ifjúsági korosztály részére rendelkezésre állnak a különböző terápiás lehetőségek. A pszichiátriai szakrendelésen beutaló nélkül fogadják a szakemberek a lelki problémákkal küzdőket.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont 

Legnépszerűbb cikkek