| 2022. március. 2. | 1 perc olvasás

Mentési és elhárítási gyakorlatot szerveztek Sopronban

Mentési és elhárítási gyakorlatot szervezett a GYSEV Zrt. Sopronban. A vasúttársaság a katasztrófavédelem és a mentők bevonásával egy vasúti átjárós baleset megtörténését szimulálta. A gyakorlaton a katasztrófavédelem soproni hivatásos tűzoltói, valamint a harkai, hegykői és nagycenki tűzoltó egyesületek önkéntesei vettek részt, ők elméleti és gyakorlati oktatást is kaphattak.

A szimulációs mentési gyakorlat forgatókönyve szerint egy személyszállító FLIRT motorvonat a soproni rendező pályaudvar SR6 útátjáróban egy személyautóval ütközött.
A balesetet követően a motorvonat a nyílt vasúti pályán, a Csepel úton lévő aszfaltozott parkoló mellett állt meg. Az ütközés következtében a személyautó vezetője a roncsba szorult, és a vonaton utazók közül is többen megsérültek.

Fotó: Pantelics Bence

A baleset után a vasúttársaság munkatársai azonnal értesítették a hatóságokat, a GYSEV-es szakszolgálat kollégái pedig kikapcsolták a vasúti felsővezeték-rendszert az érintett szakaszon. A helyszínre érkező tűzoltóegységek elvégezték a sérült személyek mentését és átadták őket a mentőknek, biztosították a helyszínt, lesegítették az utasokat a szerelvényről. A szimulációs forgatókönyv alapján a személyautó vezetője is megsérült, a roncsba szorult, őt feszítővágóval kellett kiszabadítani.

A mentés és a helyszínelés befejezését követően a vasúti forgalom megindult, a gyakorlat véget ért.

A mentési és elhárítási gyakorlatot a GYSEV Zrt. a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazagatósággal érvényes együttműködési megállapodás alapján, az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Programban megvalósuló SMART-Pannonia projekt keretében rendezte meg.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek