Mentett madarat, egy gólyatöcsöt engedtek szabadon Mekszikópuszta közelében

Fokozottan védett madarat engedtek szabadon szerdán a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai. A gólyatöcs gyakori vendég a Fertő szikes tavaiban, azonban a nagy meleg okozta oxigénhiányos vízben elszaporodó baktériumok tavibénulást okozott a madárnál.

A Fertő szikeseiben karakterisztikus madárfaj a fokozottan védett gólyatöcs. Ez a madár jellemzően szikes tavi környezetben költ és táplálkozik, emellett a szikesek a költési időszak utáni gyülekezőhelye is madárfajnak, ahol a vonulás előtt erőt gyűjtenek. A nyári meleg azonban elősegíti egy baktérium, a Clostridium botulinum elszaporodását, amely egyfajta idegméregként hat a madarakra – mondta Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője.

Ez a baktérium elsősorban izombénulást okoz a madaraknál, amelyik madár szervezetében ez megjelenik, elveszti a mozgási képességét és általában éhen hal. Enyhe mérgezéses esetekben, ha sikerült begyűjteni őket, életben maradhatnak. A baktérium mérge általában 10-14 nap alatt ürül ki a madarak szervezetéből, sajnos a túlnyomó többség ezt nem éli túl.

Pellinger Attila elmondta, hogy tavaly és idén is sikeresen mentettek ilyen madarakat, a szerdán szabadon engedett gólyatöcs is szerencsés volt. Megtalálása után az Őrségi Nemzeti Park munkatársai erősítették fel Kőszegen.

Annak érdekében, hogy követni tudják a madár mozgását, kétféle gyűrűvel és egy úgynevezett hátizsákos nyomkövetővel látták el szabadon engedése előtt, amelyekből fontos információkat kaphatnak a madár vonulásáról, szokásairól.

Legnépszerűbb cikkek