| 2018. június. 2. | 2 perc olvasás

Mentők Napja Sopronban!

Idén 70 éves az Országos Mentőszolgálat, és 20 éves az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány. A jubileumot nagyszabású programmal ünnepelték a Városi Stadionban szombaton, melyet mentési bemutató, gyermekprogramok és színpadi előadások sokasága is színesített.

A megyei Mentők Napját a Soproni Mentőállomás rendezte. Tartalmas eseményt álmodtak meg, hiszen kettős jubileumot ünnepelnek idén.


fotó: Griechisch Tamás

A program megnyitóján Dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a fejlesztéseket ismertetve elmondta: a költségvetésük a 2010-es évekhez képest csaknem duplájára nőtt. A tavalyi évben, kormányzati forrásból 193 új esetrohamkocsit vásároltak és lecserélték a teljes gépjárműparkjukat. idén újabb 117 autót vehetnek, ezeknek a gyártása már el is indult. A tavalyi évben több, mint 3 milliárd forintot kaptak kis és nagy értékű eszközök cseréjére, melyek hónapokon belül megérkeznek. A vércukorszintmérőtől, a deffiblirátorokon át a mentőruhákig minden megújul a mentőszolgálaton belül. A tavalyi évben a megyében több, mint 40.000 esetet láttak el a bajtársak, 1, 3 millió km-t tettek meg eközben.


fotó: Griechisch Tamás

Beszédet mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. - Van mire büszkének lenni - kezdte köszöntőjét a képviselő -  hiszen már a monarchia idején kivette a részét az innovációból a magyar nép, például az első rohamkocsi is magyar fejlesztés volt.  A szervezeti kultúra, az elhivatottság, az áldozatvállalás a hazai mentőszolgálat elmúlt évtizedeit és jelenét is jellemzi és ez önmagában tiszteletet parancsol.


fotó: Griechisch Tamás

Az önkormányzat nevében Dr. Fodor Tamás polgármester jutalmazta a soproni mentőállomás dolgozóit. A város minden évben köszönti a bajtársakat. Idén szakmai ajánlás alapján nyolcan vehettek át elismerést. Sopron polgármestere elmondta, a város számára a lakosság biztonsága a legfontosabb, ezért  köszönet illeti azokat, akik hivatásukon keresztül ezt biztosítják, és minden nap vigyáznak ránk. A mentőszolgálat fenntartása országos feladat, de a város is több módon támogatja ezt a munkát.


fotó: Griechisch Tamás

A Városi Stadionnál változatos programok várták az érdeklődőket: volt látványos mentési bemutató is, ahol egy közlekedési balesetet szimuláltak a rendőrök, a mentők és a tűzoltók. Ezenkívül újraélesztés oktatás, légvár, kresz és gokart pálya valamint színpadi produkciók is gazdagították a rendezvényt.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek