| 2019. október. 16. | 1 perc olvasás

Merj cselekedni! - 2019. október 16. az Újraélesztés napja

Az Újraélesztés napján, minden évben felhívják a figyelmet az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalók fontosságára. A legtöbben tanultak róla az iskolában, vagy az autóvezetés-tanfolyamon, de nem gondolnak arra, hogy éles helyzetben is szükségünk lehet erre a tudásra.

Találtak egy hétköznapi hőst

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy levél nyomán kereste meg Németh Lajost, a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden. Idén júniusban, az ország egy másik pontján egy súlyos közúti baleset tanúja volt. Ő volt az, aki a baleset helyszínén, a felborult gépjárműből kiesett, eszméletlen, vérző sofőrt újraélesztette. Megkeresték és megszólaltatták ebben a videóban.

Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja.

Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére elindított esemény az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet minden évben.

Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 000 áldozatot követel évente.

Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő. Ha nem ismerjük az újraélesztés legegyszerűbb módját, amikor pusztán a mellkas másodpercenkénti kb. kétszeri nyomásával is életet menthetünk, akkor drasztikusan csökken az esély a túlélésre.


fotó: OMSZ

Legnépszerűbb cikkek